10 nasvetov za hitrejše in zabavnejše ročno pomivanje posode

Pomivanje posode verjetno ni vaše najljubše opravilo, kajne?

Vsi radi kuhamo, ko pa pride do pomivanja po obedu, bi najraje pobegnili iz kuhinje. Če nimate pomivalnega stroja, je čiščenje krožnikov in posod marsikdaj prava nadloga, ki pa jo je, hočeš nočeš, treba opraviti.

Da pa vam bo v prihodnje to opravilo steklo nekoliko hitreje in da se ga boste lotili z več dobre volje, spodaj nizamo nasvete, ki vam bodo pomivanje posode gotovo olajšali.

1. Pomijte takoj

Verjamemo, da se po jedi prileže počitek, a v resnici bo lenarjenje veliko bolj prijetno, če boste pred tem izpraznili lijak. Najlažje vam bo, če se pomivanja lotite takoj po jedi, ko hrana še ne bo zasušena in boste madeže lažje spravili s posode.

2. Pospravljajte med kuhanjem

Med tem, ko čakate, da se prepraži čebula, lahko pomijete desko, na kateri ste jo narezali. Če boste tako ravnali z vso posodo in jo pomivali med posameznimi koraki kuhanja, bo kuhinja po koncu priprave kosila potrebovala le še nekaj potegov s krpo in čiščenje krožnikov.

3. Omejite število posode

Vsakič, ko si natočite požirek vode, posežete po novem kozarcu? Napaka. Tako boste imeli ves čas polno korito in goro posode, ki jo je potrebno pomiti. Omejite število uporabljene posode, ki je v obtoku – vedno imejte zunaj le toliko kozarcev, kolikor je družinskih članov, prav tako storite s krožniki.

4. Razdelite si delo

Delo je vedno lažje, če si ga razdelimo. Pomijte krožnike, nekdo izmed vaših sostanovalcev pa naj jih osuši s krpo ter pospravi v omaro. Naslednji dan obrnite vloge.

5. Zamotite se

Kdo pravi, da se morate med pomivanjem posode dolgočasiti! Prižgite si glasbo ali pa na pult postavite prenosni računalnik z vašo najljubšo serijo. Če se boste med pomivanjem zamotili, bo to minilo, kot bi trenil.

6. Tekmujte

Če se težko privadite na sprotno pomivanje, iz neprijetnega opravila naredite igro. Tekmujte sami s sabo, koliko dni zaporedoma vam uspe oditi spat s praznim koritom. Seveda si za ciljno številko obljubite tudi nagrado.

7. Posezite po receptih iz ene posode

Če ne gre drugače, se težave lotite na drugem koncu. Kuhajte tako, da boste uporabili čim manj posode – sploh ne boste verjeli, koliko jedi lahko pripravite le v enem loncu!

8. Lijak naj bo prazen, ko greste spat

Obljubite si, da bo korito vedno prazno, preden boste odšli spat. Tako boste namreč imeli veliko lepša jutra, saj si nihče ne želi, da ga ob prvi skodelici kave pozdravi gora umazane posode.

9. Pomislite na posledice

Kadar se ne želite lotiti pospravljanja, se spomnite, kako nadležno je pomivanje šele takrat, ko se ostanki hrane že pošteno zasušijo na krožnike in lonce. Delo, ki ga morate opraviti takrat, je tako praktično dvojno in dvakrat bolj nadležno.

10. Kupite rokavice in dišeče milo

Tako kot pred začetkom hujšanja in telovadbe, ko se motivirate z nakupom novih superg, se lahko tudi za lažje pomivanje motivirate z nakupom detergenta, ki vam je všeč, ali pa si omislite rokavice za pomivanje, ki vam bodo všeč. Skratka, včasih se je potrebno malce ukaniti in če boste zaradi dišečega mila raje pomili posodo, si ga le omislite.

Preberite še: Zdrav avstralski zajtrk brez kuhanja, ki postaja svetovni hit

Fotografija: Unsplash/rawpixel

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana