Očistite kuhinjski odtok s temi poceni in preverjenimi načini

Odtok kuhinjskega korita lahko odmašite na preproste in poceni načine, s sestavinami in orodjem, ki ga imate doma.

Zamašenega odtoka kuhinjskega korita se lahko lotite na več načinov. Sprva poskusite zamašek, ki preprečuje in ustavlja požiranje vode, odstraniti brez plezanja v omarico. Če se vsi poskusi izjalovijo, pa lahko sifon odstranite in se lotite bolj umazanega dela.

Uporaba vakuumske gume

Če imate v stranišču vakuumsko gumo, lahko zamašek v odtoku najprej poskusite odstraniti z njo. Vsekakor jo prej dobro očistite, v prihodnje pa razmislite, da bi kupili še eno manjšo – namenjeno prav za kuhinjski odtok.

Uporaba vakuumske gume

Z vakuumsko gumo ustvarite pritisk v odtoku, ki bo zamašek porinil naprej. Ko bo voda v koritu odtekla, v odtok spustite še nekaj vode, ki bo cevi še dodatno očistila. Če se bo voda v koritu ponovno začela nabirati, postopek ponovite.

Kis in soda bikarbona

Če vakuumske gume nimate pri roki ali pa se vam upira uporaba tiste iz stranišča, lahko poskusite enostaven in poceni trik odmašitve odtoka s kisom in sodo bikarbono. Mehurčkasta mešanica bo razgradila maščobo in ostanke hrane, ki so se nabrali v notranjosti cevi in jih porinila naprej.

Kis in soda bikarbona delata čudeže

Najprej v odtok zlijte vrelo vodo (če se bojite, da bi z njo poškodovali plastične cevi, potem se prvemu koraku izognite). Nato vanj stresite skodelico sode bikarbone in počakajte nekaj minut, da začne delovati. Za sodo bikarbono v odtok zlijte skodelico belega ali alkoholnega kisa. Ko se bo mešanica začela peniti, uporabite zamašek za odtok in ga zaprite. Počakajte 15 minut. V odtok nato ponovno zlijte vrelo vodo (ali spustite vročo vodo iz pipe).

Postopek v prihodnje ponovite vsaj enkrat na teden. Izognili se boste nastanku zamaškov in hkrati poskrbeti za bolj prijeten vonj iz odtoka.

Umazano delo

Če ste poskusili z vakuumsko gumo in kisom ter sodo bikarbono, pa zamašek še vedno vztraja v odtoku, boste morali zavihati rokave. Najprej ga poskusite odstraniti z zravnanim obešalnikom iz žice. Če ni nobene spremembe, v omarico pod korito najprej namestite vedro in nato sifon odvijte. Ko boste cevi očistili, ga pritrdite nazaj in preverite, ali ste ga dobro privili. Spustite vodo iz pipe in glejte, če pri spojih opazite kapljice.

Če se vsi poskusi izjalovijo, pa lahko sifon odstranite in se lotite bolj umazanega dela.

Kako se izogniti trdovratnim zamaškom?

V odtok nikoli ne zlivajte odpadnega olja in maščob. Ko se ohladijo, jih spravite v večji steklen kozarec in odnesite do zbiralnika odpadnega olja.

Na odtok namestite mrežico, ki bo prepuščala vodo in ustavila večje kose hrane.

Priporočamo še: To je razlog, zakaj kozarci v pomivalcu postanejo motni (in kako se tega znebiti)

Naslovna fotografija: rkafoto/ Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana