Pet čudovitih kuhinjskih ozadij

Kuhinjsko ozadje nima več samo praktične funkcije ščitenja stene pred vodo in umazanijo, dandanašnji so tudi zanimiv vizualni poudarek v prostoru. Za izvedbo kuhinjskega ozadja je na voljo široka paleta različnih materialov, ki brez dvoma zadovoljijo še tako zahtevni okus.


Tapete

Na prvi pogled se zdi uporaba tapet v kuhinji kontroverzna ideja, v resnici pa so na trgu na voljo modeli, ki so obdelani s posebnimi materiali ter posledično povsem odporni proti vodi in kuhinjski obrabi. Tapete so na voljo v številnih potiskih in barvah ter tako omogočajo posebno zanimiv videz kuhinjskega ozadja, ki ga je s pomočjo drugih materialov težko doseči.

Foto: KitchenWalls

Keramika

Keramika morda res velja za najbolj klasično izbiro pri zasnovi kuhinjskega ozadja, je pa zdaj mogoče izbirati med številnimi velikostmi, oblikami in potiski. Posebno aktualne so ploščice romboidnih in večkotnih oblik, ki se ne končajo v ravni liniji, temveč na steni ustvarijo zanimiv vzorec.

Foto: Martin Cederblad za Isabelle McAllister

Ogledalo

Izbira ogledala za kuhinjsko ozadje je odlična ideja za manjše kuhinje z malo naravne svetlobe, saj navidezno poveča prostor ter odbija svetlobo. Gre za relativno poceni material, ki ga je enostavno montirati, tako da se je naloge lahko lotiti tudi na način naredi sam. Slaba stran izbire kuhinjskega ozadja iz ogledala je dejstvo, da zahteva redno čiščenje. Potrebi po obsesivnem čiščenju se je mogoče izogniti z izbiro ogledala antično postarane teksture, ki ima že v osnovi na površino naneseno srebrnkasto patino, ob kateri manjši ostanki vodnega kamna ne bodo takoj vidni.

Foto: Humphrey Munson Kitchens

Vodoodbojna barva

Najpreprostejša in najcenejša ideja za izvedbo kuhinjskega ozadja je brez dvoma nanos vodoodbojne barve. Na voljo je v nešteto odtenkih, izbrati pa velja takšno, ki se poda k kuhinjskim omaricam in drugim elementom. Apliciramo jo lahko sami, za boljšo obstojnost pa je najbolje nanesti več slojev. Barvo je mogoče nanesti na steno ali pa z njo premazati obstoječe kuhinjsko ozadje, zato je to odlična ideja pri prenovah in stilskih osvežitvah kuhinj.

Foto: Anže Vrabl za Niša Arhitektura

Montažne plošče

Trenutno so zelo modna kuhinjska ozadja, narejena iz kovinskih plošč – predvsem v barvi medenine ali bakra. Tovrstne prefabricirane plošče so izjemno enostavne za montažo, saj jih le zataknemo med kuhinjske omarice, stike pa skrijemo s tankimi profili. Izbiramo lahko med številnimi barvami in potiski, zaradi enostavne montaže in ugodne cene pa jih je mogoče pogosto menjati.

Foto: Ikea

Preberite še: Pet načinov kako na vašo mizo prinesti jesen

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana