5 nasvetov za vedno urejen dom za tiste, ki ne marate pospravljanja

Predvidevamo, da pospravljanje ni vaše najljubše opravilo.

V paketu s kuhanjem, prehranjevanjem, peko in vsemi stvarmi, ki jih radi počnemo, pride tudi pospravljanje. Nujno zlo, ki ga je pač treba opraviti in ne glede na to, kako zelo radi bi počeli kaj drugega, je vsake toliko pač treba narediti red.

Če spadate med tiste, ki sesalca in gobice za pomivanje ne primete prav radi v roke, vam bodo gotovo prav prišli spodnji nasveti.

Začnite z majhnim in opravljeno delo praznujte

Vas čakajo omare, ki bi jih morali reorganizirati že davno, pa se jih nikakor ne morete lotiti? Začnite z majhnim – na primer najprej pospravite predal z nogavicami. Za začetek to delo namreč ne bo preveč težko, zato se ga boste lažje lotili, ko pa boste enkrat začeli, nadaljevanje na večje projekte ne bo več tako težko. Prav tako se najprej lotite enega prostora stanovanja, najbolje tistega, ki je najmanj razmetano. Ko opravite s prvim, nadaljujte, nikar pa se za opravljeno delo ne pozabite malce nagraditi!

Spremenite pospravljanje v navado

Stanovanje bo vedno pospravljeno, če boste čiščenje spremenili v navado. Najbolje torej bo, če se navadite na pospravljanje sproti. Ljudje naj bi za usvojitev določene navade potrebovali v povprečju 21 dni. Torej, če boste toliko dni zapored pospravljali sproti, bo čiščenje postala vaša navada.

Vsaki stvari določite »dom«

Vsaki stvari, ki jo imate doma, poiščite prostor, kjer naj bo pospravljena – njen »dom«. Tako bo pospravljanje veliko lažje, saj boste predmet, ki ni na svojem mestu, le vrnili »domov«.

Razmišljajte, kaj sledi

Verjamemo, da se vam ne ljubi posesati, a pomislite, ko končate, si lahko privoščite poležavanje na kavču, gledanje najljubše nadaljevanke ali preberete najljubšo knjigo. Z mislimi se torej osredotočite na bolj prijetna opravila in gospodinjske obveznosti bodo hitreje minile.

Vsak dan si vzemite nekaj minut

Kampanjsko pospravljanje je v resnici najtežje. Raje vsak dan žrtvujte nekaj minut, da predmete sproti pospravite tja, kamor spadajo. Če boste krožnik po jedi takoj splaknili pod tekočo vodo, pomivanje nikakor ne bo problem, v nasprotnem primeru se bo drgnjenja zasušene posode veliko težje lotiti.

Kakšen pa je vaš nasvet za vedno pospravljeno stanovanje? Delite ga z nami na našem Facebook profilu!
Preberite še: Kulinarično dogajanje v Ljubljani: Kaj je novega?

Fotografija: Thinkstock

Vir: TheKitchn.com

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana