6 predmetov, ki jih nikoli ne smete hraniti na kuhinjskem pultu

To raje odstranite s kuhinjskega pulta, če si želite več delovne površine in pospravljeno kuhinjo.

Kuhinjskih delovnih površin ni nikoli dovolj. Daljši, kot je kuhinjski pult, bolje je. Če imate otok, še bolje. A kaj, ko ta prostor velikokrat po nepotrebnem popolnoma založimo in se tako odrečemo površini, ki bi jo sicer lahko porabili za peko piškotov, rezanje zelenjave, morda celo valjanje rezancev.

To pomlad smo si obljubili, da bomo bolj minimalistični ter nepotrebno kramo odstranili s kuhinjskega pulta. Vam predlagamo enako, spodaj pa dodajamo seznam stvari, ki nikakor ne sodijo na kuhinjski pult.

Priporočamo še: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni

Redko rabljeni gospodinjski aparati

Če si toast privoščite vsakih štirinajst dni, smutije pa pijete le poleti, nikakor ne potrebujete toasterja in blenderja na dosegu vaših oči. Zasedla vam bosta lep kos površine, ki bi jo sicer lahko porabili za pripravo hrane. Nerabljeni aparati na tak način namreč služijo le kot lovilci prahu, kar pa ni prav nič koristno.

Oljčno olje

Že res, da ga uporabimo skoraj vsakič, ko prižgemo štedilnik, a nikar ga ne puščajte na kuhinjskem pultu. Seveda je dobro, da je zaradi pogoste uporabe ves čas pri roki, a naj vas opozorimo, da olje spada v hladen in temen prostor, kjer ne bo postalo žarko.

Priporočamo še: Kako prepoznamo kakovostno oljčno olje

Kuharske knjige

Vaša zaloga receptov je dragocena, a če jo boste hranili na kuhinjskem pultu, bo kmalu postala umazana in se tako hitro uničila. Kuharske knjige zato raje hranite na bližnji polici, v kredenci ali na kateri od drugih bolj dekorativnih površin.

Pošta, revije in katalogi

Preden odklenete vrata vašega doma, iz nabiralnika poberete pošto, nato pa jo skupaj s ključi, denarnico in še čim odložite na kuhinjski pult. Priročno, a naj vas opozorimo, da je pošta do vas potovala z vsemi možnimi sredstvi, pri tem pa nabrala cel kup bakterij, za katere ne želite, da pridejo v stik z vašo hrano.

Pribor

Saj veste, tisti kovčki posebnega pribora, ki jih uporabite le ob posebnih priložnostih. Ker se to ne dogaja na tedenski ravni, ni nobene potrebe, da imate takšne servise vedno pri roki. Raje jih pospravite v shrambo oziroma nekam, kjer vas ne bodo motili.

Zaloge hrane in začimbe

Tako kot oljčno olje, je tudi moko, sol, kosmiče in podobna živila priročno hraniti na kuhinjskem pultu. A tega vam ne priporočamo, saj boste tako le zapravljali centimetre in centimetre delovne površine, posode, v katerih hranite živila, bodo kmalu postale mastne, prav tako pa bodo zaloge prej odkrili molji in podobni nepridipravi.

Preberite še: Intervju: Grega Božičnik, gostinec, ki skrbi za pestrost kulinarične ponudbe v Ljubljani

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed