Na testu: Naravna kuhinjska čistila, ki jih naredimo sami

Sodobna čistila so sicer učinkovita v boju z umazanijo, a zaradi določenih sestavim lahko škodujejo našemu zdravju.

Čistila povzročajo alergije, težave z dihanjem, dražijo sluznico in kožo. Tudi z doma narejenimi čistili bomo lahko učinkovito odstranili vse madeže in neprijetne vonjave ter hkrati poskrbeli za svoje zdravje in ohranili debelino denarnice. Za učinkovito čiščenje najprej potrebujete nekaj osnovnih sestavin: soda bikarbona, kastiljsko ali marsejsko milo, alkoholni (beli) kis, limonov sok, oljčno olje, eterična olja in sol. Pa res delujejo? Nekaj smo jih preizkusili.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je ena izmed najbolj učinkovitih sestavin za čiščenje doma. Z njo odstranjujejo neprijetne vonjave, čistimo in lahko uporabimo kot blago abrazivno sredstvo. Brez mešanja z drugimi sestavinami jo lahko uporabimo za čiščenje odtokov, pečice, hladilnika in delovne površine v kuhinji.

Kastiljsko in marsejsko milo

Kastiljsko milo je običajno tekoče, uporabimo pa ga lahko pri izdelavi doma narejenih čistil za pomivanje posode in tal v kuhinji. Organsko kastiljsko milo je brez parabenov, sulfatov, glikolov in ftalatov. Narejeno iz oljčnega olja in luga. Marsejsko milo je v trdi in tekoči obliki, narejeno pa je iz drevesnih olj in oljčnega olja. Primerno je za občutljivo kožo, ima neomejen rok uporabe v suhem in hladnem prostoru, ostanke pa lahko celo kompostiramo.Alkoholni kis

Alkoholni ali beli kis je v mešanici z vodo odlično sredstvo za odstranjevanje umazanije, mastnih madežev, neprijetnih vonjav, vodnega kamna in plesni. Čeprav ima značilen vonj, se hitro razdiši – sicer pa mešanici kisa in vode lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja. Alkoholni kis je narejen iz razredčenega etilnega alkohola, kateremu dodajajo hrano za bakterije (minerali, vitamini, kisline).

Limonov sok

Limonov sok je zelo močna kislina, ki je uspešna v boju proti bakterijam in madežem.

Oljčno olje

Oljčno olje je odlično v boju proti trdovratnim madežem, saj jih zmehča in omogoča lažje odstranjevanje.

Eterična olja

Eterična olja so naravna antibakterijska sredstva, s katerimi poskrbimo za higieno v domu in prijeten vonj. Med najboljša eterična olja uvrščamo sivko, čajevec in limono.Sol

Sol v kuhinji lahko uporabimo kot abrazivno sredstvo. Mešamo ga lahko tudi skupaj z alkoholnim kisom ali sodo bikarbono.

Univerzalno čistilo

Če zmešamo enako količino alkoholnega kisa in vode, bomo dobili univerzalno čistilo (z 10 kapljicami eteričnega olja bomo lahko zakrili vonj po kisu). Uporabimo ga lahko na vseh površinah, razen na marmornatih in granitnih.

Čistilo za plesen

Plastenko z razpršilko napolnite z alkoholnim kisom, ki ste mu dodali nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Poškropite površino, kjer se vam nabira plesen (v kuhinji je to običajno pod koritom ali okoli njega) in pustite delovati 30 minut. Sperite s toplo vodo.

Čistilo za mikrovalovno pečico

V mikrovalovno pečico postavite manjšo keramično skodelico z mešanico alkoholnega kisa in limonovega soka. Pečico pustite delovati dve minuti. Po končanemu ciklu pustite vrata pečice še kakšno minuto zaprta. Notranjost nato obrišite z mokro krpo.

Test: Vonj, ki se je širil iz mikrovalovne pečice po 2 minutah gretja, je dražil sluznico v nosu. So pa zato vse kapljice hrane, ki bi jih prej morali precej drgniti, izginile že med brisanjem z vlažno krpo. Prostor, kjer je mikrovalovna pečica, je po čiščenju potreboval prezračevanje, a čistilo je bilo učinkovito.Čistilo za pomivanje posode

V manjši plastenki zmešajte kastiljsko tekoče milo in vodo v razmerju 4:1. Enako sredstvo lahko uporabite tudi za umivanje rok.

Čistilo za pečico

V posodo vsujte eno četrtino skodelice sode bikarbone in eno čajno žličko soli. Postopoma dodajajte vodo, dokler ne boste dobili mešanico, podobno pasti. Pasto razmažite po notranjosti pečice in pustite delovati nekaj ur, najbolje kar čez noč. Notranjost nato zdrgnite in obrišite z vlažno krpo.

Test: Čistilo za pečico je zahtevalo malo več truda pri nanašanju, hkrati pa ga je bilo kasneje treba iz pečice posesati, saj se je nabral v režah, ki jih je z gobico sicer lahko doseči, a je težko odstraniti nečistoče. Rezultati so bili zadovoljivi.

Čistilo za desko za rezanje

Desko za rezanje lahko očistite s polovico limone. Če jo želite samo dezinficirati, potem limono prerežite na pol in podrgnite po deski ter obrišite do suhega. V primeru trdovratnejših madežev na desko stisnite nekaj limonovega soka in pustite delovati nekaj minut.

Test: Leseni deski za rezanje, ki jih ne smemo pomivati v pomivalnem stroju, ker bi se les lahko posušil in razpokal, smo podrgnili s polovico limone (eno polovico smo pomočili v sol in nežno podrgnili po površini ene deske, drugo smo podrgnili samo z limono) in pokapali z limonovim sokom. Z rezultatom smo bili zadovoljni, predvsem pa se nam zdi uporaben v zimskem času, ko imamo sveže limone zaradi čaja vedno na zalogi.Čistilo za odtoke

V primeru zamašenih odtokov vanje stresite polno skodelico sode bikarbone in dodajte dve skodelici alkoholnega kisa. Sestavini bosta šumeče in peneče reagirali in odstranili mast in umazanijo, ki se je nabrala v ceveh. Pustite delovati od 10 do 15 minut in nato v odtok vlijte lonec (ali čajnik) vroče vode.

Test: Čistilo za odtoke smo preizkusili in zadovoljno ugotovili, da deluje. Neprijetne vonjave so izginile, odtok pa je požiral vodo bolje kot prej. Med čakanjem, da je čistilo delovalo, smo s sodo bikarbono in gobico za pomivanje posode nežno zdrgnili še odtok in pipo. Rezultati so bili sijoči.

Fotografije: Tjaša Polak Sterle, Shutterstock

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed