Tako morate v resnici uporabljati gobice za čiščenje posode

Gobice za pomivanje posode so umazana skrivnost vsake kuhinje. Že nekaj dni star pripomoček za čiščenje lahko postane gojišče bakterij.

Nemški raziskovalci so leta 2017 izvedli raziskavo, v okviru katere so našli 54 milijard bakterij na samo kubičnem centimetru gobice za pomivanje posode. K sreči je bila večina bakterij ljudem nenevarnih, čeprav so naleteli tudi na določene vrste salmonele in e.coli. Raziskovalci so ob tem sporočili: »Kljub splošnemu prepričanju, da so kopalnice bolj umazane kot kuhinje, velja obratno.« Kako torej ravnati z gobicami in kako pogosto jih menjati?

Gobice moramo menjati vsak teden. Foto: Getty Images

Čiščenje gobic, ki jih že uporabljamo

Ko zvečer ali po kosilu pomijete posodo, privoščite čiščenje tudi svoji gobici. Najbolj učinkovit način za odstranjevanje bakterij sta mikrovalovna pečica ali pomivalni stroj. Če boste gobico čistili v mikrovalovni pečici, potem jo morate dobro navlažiti (suha bi se lahko vnela) in jo v mikrovalovki segrevati vsaj eno minuto. V primeru pomivalnega stroja pa jo položite v vrhnji predal in jo pustite v stroju tudi med ciklom sušenja posode.

Nedavne raziskave so pokazale, da tudi redno čiščenje gobice ne bo preprečilo razvoja bakterij, zato jo je najbolje menjati vsak teden.

Preberite tudi: Najpreprostejši način za čiščenje pečice, ki ga niste poznali

Zavrzite jih preden začnejo zaudarjati

Gobice po vsaki uporabi dobro ožemite, temeljito jih očistite vsak drugi dan. Ko zaznate neprijetne vonjave, je gobica zrela za menjavo. Uporabljajte jih več: eno za pomivanje posode, eno za brisanje in pomivanje površin v kuhinji in jedilnici, saj boste na tak način preprečili navzkrižno kontaminacijo.

Namesto gobic raje uporabimo krtačko. Ta se bo hitreje posušila in jo je tudi lažje očistiti. Foto: Getty Imagaes

Izberite alternativo

Namesto navadnih sintetičnih gobic (te naj bi sodile v zabojnike za mešane odpadke) lahko izberete takšne iz naravnih materialov. S tem boste zmanjšali svoj ogljični odtis, saj so gobice iz naravnih materialov biorazgradljive.

Za brisanje površin (kuhinjski pult in jedilna miza) lahko uporabite doma narejene bombažne krpe. Te boste lahko prali na visokih temperaturah. Za pomivanje posode pa krtačko, ki se bo hitreje posušila kot gobica, poleg tega pa jo boste lažje očistili in za temeljitejšo higieno poskrbeli še s pomivanjem v pomivalnem stroju.

Priporočamo še: VIDEO: Tiramisu z jagodami

Fotografije: Nattakorn Maneerat/Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana