Hit: medenina in baker v kuhinji

Že zadnjih nekaj sezon je na področju notranjega oblikovanja mogoče opaziti porast priljubljenosti kovin toplega tona, kot sta medenina in baker. Modna sta predvsem v obliki manjših detajlov in kuhinjskih dodatkov, v kuhinjo pa vneseta pridih prestiža in dekadence.

Do pred kratkim so bile v sodobnih, minimalističnih kuhinjah modne kovinske teksture v srebrni barvi iz nerjavečega jekla, ki na pogled delujejo bolj hladno in sterilno. Tako zlata medenina kot malce bolj rdečkast baker se ponašata z bogatim, toplo obarvanim tonom ter slovita po dekadentnem in prestižnem pridihu. V prostor vneseta toplino in presenetita z razkošnim sijajem.

Foto: Niša Arhitektura

Najpogostejša aplikacija kovin v kuhinjah se pojavlja v obliki detajlov, kot so ročaji, armature in svetila; posebno drzni uporabniki pa si lahko privoščijo tudi medeninasto kuhinjsko ozadje, pult ali celo kuhinjske omarice. Na prvi pogled se zdi, da pretiravanje z aplikacijo kovine zlatega tona vodi v zelo kičast rezultat; s pravilnim kombiniranjem in izčiščenimi linijami pa je prostor lahko povsem eleganten. Odblesk svetlobe s kovinske površine prostor navidezno poveča. Medeninaste in bakrene površine je posebno modno kombinirati z marmorjem ali lesom.

Foto: Sola Kitchens

Odlična ideja za stilsko osvežitev kuhinje je zamenjava stare kuhinjske pipe in ročajev z medeninastimi modeli. Poseg je cenovno in izvedbeno enostaven, kuhinja pa zaživi v povsem novi luči. Pri odločitvi za aplikacijo kovinskih detajlov v toplih tonih je treba paziti le na to, da zamenjamo prav vse elemente ter ne pozabimo na morebitne kovinske elemente na kuhinjskih aparatih. Pri snovanju nove kuhinje je najbolje, da se odločimo za vgraden hladilnik in pomivalni stroj ter izberemo povsem črno ali belo pečico, kuhalno ploščo in napo. V primeru izbora medeninaste ali bakrene pipe naj bo umivalnik ujemajoč se ali izdelan iz porcelana, kerrocka ali kompozitnih materialov – vsekakor pa ne srebrne barve.

Foto: Elisabeth Lawson design

Na spletu je mogoče opaziti številne modne kuhinjske pulte in ozadja, odeta v baker. Pri izvedbi tovrstnega projekta se je treba zavedati, da je baker mehak material, zelo reaktiven na kislino, s časom pa brez voščene zaščite tudi oksidira. Namesto pravega bakra se tako velja poslužiti katere izmed imitacij. Umivalniki in armature v dragocenih kovinskih odtenkih so običajno izdelani iz nerjavečega jekla s površinsko obdelavo in so tako povsem odporna na obrabo.

Foto: Brittany Ambridge za HGTV

Najbolj moden medeninast kuhinjski dodatek je brez dvoma jedilni pribor. Odlično se poda k različnim slogom porcelana ter goste oziroma sledilce na instagramu navduši z dragocenim bleskom. Kupiti ga je mogoče v večini trendi prodajaln z dodatki za dom in je ob primernem vzdrževanju povsem varen za uporabo.

Foto: Black Band home&design

Odločitev za izbiro medeninastih ali bakrenih kuhinjskih detajlov zahteva precejšnjo predanost tovrstni estetiki. Uporabniki, ki želijo manj trajno rešitev za osvežitev kuhinje, lahko vnesejo v prostor modna materiala tudi v obliki kuhinjskih dodatkov in posode.

Foto: Crate and barrel

Preberite še: Sporočila, ki so čudovita kuhinjska dekoracija

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana