5 stvari, ki nikoli ne smejo v pečico

Pečica je naša najboljša kuhinjska prijateljica, vsega pa le ne smemo postaviti vanjo.

Zadnje čase res veliko uporabljamo pečico. Med prazniki smo z njeno pomočjo pekli potice in kolače, vse raje pa v njej pripravljamo tudi kosila. Ni boljšega, kot vse delo prepustiti pečici. Hrustljav krompir, pečena zelenjava, celo odlično omako za testenine. Z njeno pomočjo pa smo se naučili pripraviti tudi umešana jajca, rižoto in palačinke.

No, ker jo veliko uporabljamo, jo je vsake toliko treba tudi temeljito očistiti in trik, kako najlažje opraviti to težaško delo, vas čaka tukaj. Vedeti pa moramo tudi, kaj nikakor ne sodi v pečico. Spodaj naštevamo seznam, na kaj morate biti posebno pozorni.

Hrana brez posode

Drži, da ima pečica v notranjosti rešetke, na katere bi teoretično lahko postavili pico ali pa meso. A pečica pač ni žar, zato moramo hrano vedno peči v ognjevarnih posodah. Sestavine tako položimo na kovinski pekač, keramiko, steklo ali silikonske modelčke, v nasprotnem primeru bodo te spustile vodo ali maščobo, ki bo kapnila na tla in se zažgala.

Mrzlo steklo

Pečico lahko uporabimo tudi za pogrevanje jedi, če nimamo mikrovalovne pečice. A če se odločimo za ta korak, moramo vedeti, da vanjo ne gre polagati mrzlih posod neposredno iz hladilnika. Če bomo v ogreto pečico položili mrzlo steklo ali keramiko, bo ta ob temperaturnem šoku počila. Črepinj si seveda ne želimo, še manj pa uničenega kosila.

Poškodovano steklo

Najprej naj poudarimo, da mora biti steklo za v pečico debelejše kot stena običajnega kozarca. Ognjevarne steklene posode so namreč proizvedene drugače. Kljub temu pa jih v pečico ne smemo dajati, če imajo razpoke, kajti poškodovano steklo lahko v pečici poči.

Plastika

Tudi vsi plastični materiali so v pečici prepovedani. Če posoda ni posebej namenjena vročim temperaturam, je nikakor ne smemo izpostavljati vročini, saj se bo stopila in stekla čez rešetke. Iz pečice pa se bo sproščal tudi toksičen vonj, ki ga ni pametno vdihovati.

Papir

Tudi razni prtički, papirnate brisače in drugi papirčki ne sodijo v pečico. Izjema je papir za peko, ki je povoščen in namenjen izpostavitvi visokim temperaturam, a tudi pri njem bodite pazljivi. Ne sme se namreč dotikati sten pečice, saj se lahko ob res visoki vročini vname. Požara v kuhinji pa seveda nočemo, kajne?

Mokre krpe

Slišali smo že, da kdo mokre krpe ali prijemalke posuši kar v pečici. A naj povemo, da to ni dobra ideja. Krpe bodo namreč spustile ogromno pare, ki se bo ujela v pečici in nato sunkovito butnila v nas, ko bomo odprli vratca. Tako tvegamo hude opekline, poleg tega pa se krpe, če jih v pečici pustimo predolgo, lahko tudi vnamejo.

Preberite še: Najpreprostejši način za čiščenje pečice, ki ga niste poznali

Fotografija: AndreyPopov/Getty Images

 

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed