Kako kuho zaključiti z nasmehom

Kuhinja je prostor za ustvarjanje in druženje, preizkušanje in pokušanje, ki prinaša veliko užitka. Večini pa je priprava površin in sestavin za okusne jedi veliko bolj zabavna od pospravljanja in pomivanja posode, ki sledita.

Zakaj ne maramo pomivanja posode

Po tem, ko smo siti, zadovoljni in prijetno utrujeni po obroku, je to zadnja stvar, ki si jo želimo početi. Kuhinjo je seveda priporočljivo čistiti že sproti, a umazani lonci, krožniki in pribor počakajo prav do konca. K ročnemu pomivanju posode sodijo namakanje, drgnjenje, razmaščevanje, neskončne količine porabljene vode in suhe roke. To je pogosto zelo zamudno, saj zanj porabimo veliko časa. S pomivanjem zato odlašamo, posoda se kopiči, madeži pa sušijo in postajajo trdovratnejši.

Tudi strojno pomivanje je lahko nepopolno

Neprijetno je v roke prijeti kos posode, za katerega mislimo, da je čist, v resnici pa je še vedno umazan; masten in zapacan z ostanki hrane. Kaj šele stati pred pladnjem, loncem ali ponvijo, v katerih se je nekaj zažgalo. Če posodo pomivamo v stroju, jo navadno najprej namakamo, nato pa delo prepustimo stroju z zaupanjem, da jo bo očistil, kot je treba. A to ni vedno tako. V takšnih primerih morda za nenatančnost krivite stroj – pa ste že kdaj pomislili, da je lahko težava v čistilnem sredstvu?

Skrivnost je v globinskem čiščenju

Medtem ko je priporočljivo večje posode še vedno pomivati z roko – tako lahko v stroj naložite več in varčujete z vodo –, se dodatnemu delu, ki nam ga naloži nepomita posoda iz stroja, preprosto izognemo z izbiro čistilnega gela oziroma tablet, ki zagotavljajo globinsko čiščenje in sijaj, obenem pa odstranijo zamaščenost ter zasušene in zažgane ostanke hrane. Takšen je Somat Gold, ki začne delovati že zelo zgodaj; posode pa vam ni več treba predhodno namakati.

 

Tako preprosto je – pomivanje posode se lahko že z eno majhno, a pomembno spremembo iz nočne more spremeni v opravilo, ki vam ne bo več povzročalo slabe volje in stresa.

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed