To je najboljši način za čiščenje pečice brez kemikalij in agresivnih detergentov

Brez sode bikarbone tudi tokrat ne bo šlo.

Prihaja velika noč in veliko bomo uporabljali pečico, zato je pametno, da jo dodobra očistite, še preden boste vanjo postavili velikonočno šunko.

Nekaterim bo to opravilo pomagala opraviti kar pečica sama, s svojim avtočistilnim programom, drugi pa se je bodo morali lotiti na klasičen način. Z gobico in ščetko. A ker v pečici navsezadnje pripravljamo jedi, za katere želimo, da so čim bolj zdrave, ni najbolje, da se nad pečico spravimo z agresivnimi čistili, saj ta lahko resno ogrožajo naše zdravje.

Preberite tudi: Na pomladni gostiji pri blogerki Anji Burgar

Namesto tega se bomo tako spet poslužili dobre stare sode bikarbone, iz nje naredili čistilno pasto, za piko na i pa vse  očistili še s kisom do bleščečega izgleda. Pred nami je torej kar nekaj dela, zato zavihajmo rokave.

Potrebovali boste približno 100 gramov sode bikarbone, par kuhinjskih rokavic, nekaj žlic vode in kis.

Najprej izpraznite pečico. Odstranite pekače, ki jih morda hranite v njej, (ne počnemo tega skoraj vsi?) ter izvlecite rešetke (ki jih bomo tudi očistili).

Sodo bikarbono pomešajte s tremi do štirimi žlicami vode, da se naredi bela pasta. Dobro jo premešajte, nato pa pasto namažite po vsej pečici, od vrat do najglobljih kotičkov. Zaprite pečico in pasto pustite delovati 10 ur ali pa kar čez noč.

Priporočamo še: Video: Spomladansko čiščenje, pri katerem boste prihranili nekaj evrov

Med tem se lahko lotite rešetk. Banjo napolnite s toliko vroče vode, da bo prekrila rešetke, in dodajte detergent za posodo. Pustite, da se rešetke v kopeli namakajo vsaj štiri ure, nato pa jih poščetkajte z veliko ščetko, sperite z vrelo vodo in osušite.

Ko preteče dovolj časa, pasto, ki ste jo nanesli po pečici, obrišite s staro krpo. Nato po celotni površini popršite kis in pustite delovati. Kis bo reagiral z ostanki sode bikarbone in pojavila se bo bela aktivna pena. Po nekaj minutah pečico obrišite in ponovno popršite s kisom. Ponovite tolikokrat, da se pena ne pojavi več.

Na koncu vse še enkrat dobro obrišite z mikro krpo, vstavite čiste rešetke in pečica je pripravljena za nove izzive!

Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Preprost trik, da bo pipa ostala sijoča

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana