Moške kuhinje: kjer vladata minimalizem in praktičnost

Kuhinja je tradicionalno morda res slovela kot ženski prostor, v današnjem času pa ta stereotip ne velja več.

Tudi moški so navdušeni kuharji in tudi tisti, ki živijo sami, vedno več pozornosti namenjajo opremi kuhinje. Možate kuhinje slovijo po globokih barvah, industrijskih detajlih in tehnološko naprednih aparatih.

Bela tehnika presega meje funkcije in vedno bolj igra tudi vlogo vizualnega poudarka v prostoru. Modne so retro linije in zanimivi barvni odtenki, posebno zanimivi pa so hladilniki, ki po zunanjosti spominjajo na ikonične kombije iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Oblika je morda res starinska, tehnologija pa je povsem sodobna ter energetsko učinkovita.

Fotografija: Gorenje

Kuhinje, primarno namenjene moškim uporabnikom, so lahko nekoliko prilagojenih dimenzij – pult je lahko višji, police in omarice pa umeščene visoko pod stropom. Dobrodošle so tudi prostorne omare, kamor je mogoče pospraviti posodo, hrano in druge malenkosti. Barvna shema možate kuhinje je temna, zamolklo skrivnostna ter razpeta med črnimi, sivimi in rjavimi odtenki.

Fotografija: Arhitektura d.o.o

Sodobne kuhinje običajno funkcionirajo v sklopu enotnega bivalnega prostora, zato je pomembno, da se skladajo s celotnim interierjem. Možato naravo prostora odlično poudarijo robustni kovinski elementi industrijskega videza. Minimalistične linije kuhinjskih elementov je mogoče popestriti z izbiro zanimivih svetil, žarnice pa naj bodo videti starinske. Še en material, ki pooseblja moško naravo, je usnje, ki se lahko pojavi na stolih. Možato energijo pooseblja tudi les, še posebno z nekoliko hrapavo teksturo. Odlično se obnese v obliki kuhinjskega pulta ali mize, dobrodošel pa je tudi kot tekstura kuhinjskih omaric.

Fotografija: American Dream Builders

Kuhinjo definirajo naprave in elementi za pripravo in shranjevanje hrane, med katerimi ne smejo manjkati pomivalno korito, kuhalnik in hladilnik. Med ne nujne (ampak še kako dobrodošle) elemente pa spadajo pečica, kavni avtomat, mikrovalovna pečica in pomivalno korito. Moderne kuhinje postavljajo klasično razporeditev elementov na preizkus ter se poigravajo z volumni, ki na prvi pogled sploh ne spominjajo na kuhinjo. Modne so kuhinje, ki spominjajo na velike omare. Tovrstni modeli kuhinj so odprti in vidni zgolj med uporabo, sicer pa jih je mogoče zapreti in tako hitro ustvariti videz urejenega domovanja.

Fotografija: Bulthaup

Kuhinjo definirajo naprave in elementi za pripravo in shranjevanje hrane, med katerimi ne smejo manjkati pomivalno korito, kuhalnik in hladilnik. Med ne nujne (ampak še kako dobrodošle) elemente pa spadajo pečica, kavni avtomat, mikrovalovna pečica in pomivalno korito. Vedno bolj aktualni so tudi ločeni hladilniki za shranjevanje vina, ljubitelji piva pa lahko kuhinjo popestrijo celo s točilno pipo.

Fotografija: Smeg

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kaj o vašem značaju izda vaša kuhinja?

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana