Najboljši organizacijski triki v kuhinji, ki se jih poslužujejo znani chefi

Chef

Chefi gotovo vedo, kako ohraniti red v kuhinji.

Gotovo ste na televiziji že gledali kuharsko oddajo, pa naj bo to tekmovanje za najboljšega chefa ali pa le predajanje receptov gledalcem, ki vrhunsko pripravljene jedi želijo narediti doma. Šovi so si med seboj seveda zelo različni, nekaj pa vseeno opazimo pri vseh. Kuhinja nikdar ni tako razdejana, kakor pri nas doma, ko pripravljamo različne jedi. Kako chefom to uspe?

Žičnata stojala

Chefinja Tila iz oddaje Food Network Judge je bralcem portala The Kitchn svetovala, naj si v svojih kuhinjah omislijo žičnata stojala. »Vse restavracije, v katerih sem kuhala, so imele nekakšna žičnata stojala oziroma regale s kovinskimi poličkami. V njih smo shranjevali moko, sladkor in podobne sestavine, ki jih je potrebno vedno imeti na zalogi. Takšna stojala so poceni, v kuhinji pa odigrajo veliko vlogo pri priročnosti in urejenosti prostora,« je razložila.

Plastične posode

Chefinja Fiona McCabe, ki deluje v okviru Graercy Taverna, prisega na tisoč in eno plastično posodo. Seveda jih lahko iz ekoloških razlogov zamenjate tudi s steklenimi, bistvo pa je, da so posode enakih oblik za lažje skladiščenje ter preprosto pomivanje. »Ko pridem iz trgovine, večino sestavin razporedim po posodah in jih tako pripravljene na uporabo skladiščim, dokler jih ne potrebujem,« je povedala chefinja. Samo pomislite, kako preprosto je kuhanje, če vas brokoli, korenje in podobne sestavine oprane in narezane čakajo v hladilniku!

Vse na svojem mestu

»Najboljši nasvet, ki sem se ga prejela v restavracijah, kjer sem delala, je, da mora imeti vsak kuhinjski pripomoček ali pa vsaka sestavina svoje mesto v kuhinji,« pravi chefinja Jess Goodman. »Temu francozi pravijo »mise en place«, kar pomeni, da mora vsaka stvar biti na svojem mestu tik pred in po uporabi.«

Posoda za odpadke

S posodo za odpadke v mislih nimamo običajnega smetnjaka. »Preden začnete kuhati, na pust postavite posodo za solato ali nekaj podobnega. Vsi odpadki, ki jih proizvedete z lupljenjem, trebljenjem in podobnimi tehnikami, naj sproti romajo v to posodo. Tako preprečite, da bi na pultu postal kaos,« svetuje chef Brad Kilgore, lastnik Kilgore Culinary.

Pri roki imejte pripomočke

Chef David Lee, ki kuha v Platana South Beach, si je zato omislil stojalo za pripomočke. »Kadar potrebujem kuhalnico, metlico ali kateri drug pripomoček, ga imam na tak način pri roki. Tako prihranim čas, hkrati pa z umazanimi rokami ne prijemam predalov in drugih površin, ki se tako hitro umažejo.«

Preberite še: Giovanni Santarpia: Picopek leta svetuje

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana