Najboljši triki za čiščenje, ki bodo brez napora pomagali vzdrževati red v kuhinji

Novi triki, da bo vse na svojem mestu.

Novo leto, nove zaobljube. Marsikatera od njih (živijo, januarske diete!), zahteva kar nekaj truda, zato vam danes pomagamo z nasveti, kako v kuhinji vzdrževati red brez posebnega napora. Kuhinja bo tako v novem letu čista in dišeča, vse, kar potrebujete, pa je le nekaj pretkanih trikov, ki jih najdete spodaj.

Odstrizite gobico za pomivanje posode

Kadar v kuhinji naenkrat uporabljamo dve gobici, jih zlahka zamešamo, vseeno pa ne želimo z isto čistiti posode in kuhinjskega korita, saj za čiščenje različnih površin uporabljamo tudi različna čistila. Da v prihodnje gobic ne boste več pomešali, eno označite tako, da jo pri robu odrežete. Tako ne boste tvegali, da bi z agresivnimi čistili za pečico in štedilnik čistili posodo.

Vata v košu za smeti

Ostanki hrane v smeteh imajo pač neprijeten vonj, a smradu se lahko odrešite s pomočjo nekaj kepic bombažne vate. V vrečo za smeti odvrzite nekaj kosov. Ti bodo zaradi svoje dobre vpojnosti vztrajno srkali sokove, ki jih sproščajo ostanki hrane. Tako bo tveganje, da se tekočine iz smeti razlivajo po kuhinji, veliko manjše. Prav tako bo neprijeten vonj kasneje prišel do izraza.

Škaf za perilo za predmete brez svojega prostora

Če se le da, imamo v kuhinji vsak predal namenjen določenim kuhinjskim pripomočkom. A nekaterim stvarem preprosto ni moč najti mesta. Da bi se izognili, da bi slednje poležavale po kuhinji, v eno od omaric preprosto postavimo škaf za perilo. Vanj pospravimo vse, čemur ne najdemo mesta, vsake toliko pa ga vzamemo iz omare in vsebino preberemo.

Odštevalnik časa za večjo produktivnost

Veste, koliko časa v povprečju porabite za urejanje svojega gospodinjstva? Nastavite si odštevalnik časa. Tako boste veliko bolj učinkovito porabili čas v kuhinji, hkrati pa točno vedeli, katera opravila vam vzamejo največ časa. Pa tudi pomivali boste hitreje, če boste vedeli, da bo kmalu cingljalo, kajne?

Moka za svetleče korito

Ko pobrišete kuhinjsko korito do suhega, na njem lahko ostanejo madeži od zastale vode. Znebili se jih boste tako, da površino potresete z ostro moko, ter s suho gobico močno podrgnete po njej. Tako bo vaše korito dobilo mikro piling, ki mu bo vrnilo sijaj.

Kreda proti madežem

Kredin prah je visoko vpojen material. Zato priporočamo, da v kuhinji vedno hranite kakšen kos krede. Če se pripeti kuhinjska nesreča, boste tako lahko hitro ukrepali in na madež nanesli kredo. Ta bo urgentno delovala ter nase vlekla barvne tekočine, ki bi se sicer zažrle v kuhinjske površine.

Pomivalni stroj za sušenje posode

Vse posode ne morete pomiti v pomivalnem stroju, a to še ne pomeni, da morate v kuhinji imeti stojalo za sušenje posode. Prostor lahko prihranite tako, da na roke pomito posodo postavite v košare pomivalnega stroja. Tam se bodo učinkovito posušile, prav tako pa ne bo skrbi z vprašanjem, kam odteka odvečna voda.

Vreča za perilo v pomivalnem stroju

Ne veste, kako bi pomili majhne pokrovčke, tesnila in podobne drobne stvari v kuhinji? Uporabite vrečo, ki je sicer namenjena pranju čevljev in perila. Vanjo položite vse drobnarije, ki bi sicer plavale v pomivalnem stroju. Vreča jih bo držala na mestu, bojazni, da bi se izgubile, pa tako ne bo več.

Aluminijasta folija za sijaj pribora

Je vaš pribor izgubil sijaj? Nič hudega. Vrnete mu ga lahko s kosom aluminijaste folije. Razprostrite jo po pekaču za peko lazanje, nato pa prelijte z vrelo vodo, v katero vmešate sodo bikarbono in sol. V raztopino nato položite pribor, ki naj se tam namaka približno pol ure. Žlice, vilice in noži bodo s tem kemijskim eksperimentom kaj kmalu spet videti kot novi.

Soda bikarbona za svetleče skodelice

Kava in čaj znata za seboj pustiti trdovratne madeže, ki kvarijo videz skodelic, kajne. Če se madeži ne vdajo gobici in detergentu za posodo, poizkusite s sodo bikarbono. Stresite jo na dno skodelice, dodajte nekaj kapljic vode in z nastalo pasto zdrgnite keramiko.

S krompirjem nad zarjavelo posodo

Prerežite krompir na polovico, pomočite ga v sodo bikarbono in se lotite dela. S tem delom pričnite drgniti po zarjavelem delu posode in rja bo kaj kmalu izginila. Tako bodo posode dobile nov sijaj!

Kruh in črepinje

Tale malce čuden trik bo preprečil marsikatero ureznino. Ko razbijete kozarec ali krožnik, namreč velike črepinje brez težav poberete s tal, pri manjših pa nastane težava. Takrat si lahko pomagate z rezino kruha. Prislonite jo k tlom in majhne črepinje se bodo prijele kruha.

Preberite še: Pet slabih gospodinjskih navad, ki se jih morate znebiti v prihajajočem letu

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed