To naredite vsakič, ko odprete novo plastenko rastlinskega olja

Nekatera živila, ki jih imamo v shrambi, nam koristijo tudi izven loncev.

Dodajanju maščob v jedi se v kuhinji težko izognemo. Pogosto uporabljamo maslo, oljčno olje, kokosovo maščobo, celo svinjsko mast. Zaradi njih so okusi jedi intenzivnejši, tekstura boljša, hrana pa se pri toplotni obdelavi ne prijema na posodo. Kadar cvremo, navadno uporabljamo rastlinsko olje, saj ima višjo dimno točko od preostalih zgoraj naštetih maščob. Pa veste, za kaj vse nam v kuhinji lahko še pride prav?

Količina plastenke bi morala zadostovati za vsaj slab mesec dni, drži? No, ravno na toliko časa napoči pravi trenutek, da s pomočjo rastlinskega olja v kuhinji postorite dve »vzdrževalni deli«, ki vam bosta vzeli le nekaj minut, a odtehtali veliko.

Škripajoče kuhinjske omarice in utrujeni tečaji predalov

Vsakič, ko odprete novo plastenko olja, se spomnite na tečaje kuhinjskih omaric in predalov. Ti začnejo sčasoma škripati, če jih ne vzdržujemo, če pa jih boste naoljili vsakič, ko na novo odčepite pokrovček olja, bodo vedno gladko delovali. Medtem, ko čakate, da se na primer ocvre domači krompirček, nekaj kapljic nakapajte na kuhinjsko krpo in maščobo nanesite na tečaje. Če imate zares veliko kuhinjo, pa ob enem odpiranju opravite le s polovico omaric in predalov, drugo pa si prihranite za prihodnjo plastenko.

Tudi litoželezna ponev potrebuje nego

V kuhinji pa čaka še en pripomoček, ki potrebuje redno nego. Govorimo o litoželezni ponvi, ki jo je treba premazovati, da je ne bi napadla rja. Dobro jo je potrebno naoljiti že pred prvo uporabo, saj tako ustvarimo premaz, ki jo bo ohranjal v formi. Slednjega naredimo tako, da lonec najprej segrejemo na 100 stopinjah Celzija, da odpremo pore na površini. Nato ga premažemo z oljem, ki ga po nekaj minutah obrišemo s krpo. Lonec potem spet segrejemo, tako da narobe obrnjenega postavimo v hladno pečico, ki jo nato segrevamo do najvišje temperature, ki jo premore pečica. Da bo premaz obstojnejši, postopek nekajkrat ponovimo.

Tako seveda ravnamo le pred prvo uporabo ponve. Kasneje pa nanjo le vsake toliko nanesemo plast rastlinskega olja in ga popivnamo s papirnato brisačko. To pa bo treba ponavljati ravno tako pogosto, kot odpiramo zamaške na rastlinskem olju.

Preberite še: Kako naredimo govedino po burgundsko (VIDEO)

Fotografija: coffeekai/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana