Obvezno branje, če v teh dneh delate krofe – tako se znebite vonja po cvrtju

Krofov se nikoli ne naveličamo, vonja po cvrtju pa v stanovanju ne prenesemo. Tako se ga najbolj enostavno znebite.

Do pusta nas ločita še dva tedna, a kot spremljamo, vas že nadvse zanimajo recepti za krofe in druge pustne dobrote. Tudi letos jih cvremo na vse možne načine, prav pri vseh pa v stanovanju zaznamo stranski učinek, ki nam ni najbolj všeč. Vonja po cvrtju res ne maramo, saj se zares zoprno zasidra v prostore. Ujame se v zavese, preproge, skratka, povsod ga je preveč. Zato še preden se lotite naslednje serije krofov, preverite, kako se izogniti temu nadležnemu ostanku cvrtja.

Še preden olje zlijete v ponev, naredite spodnja dva koraka.

1. Odprite vsa okna in vklopite napo

Zračite že pred tem, ko boste v olje položili prve pregrehe. Če boste cvrli na prepihu, se bo vonj težje zažrl v vaše stanovanje, pazite le, da se ne prehladite. Ta korak preskočite pri kvašenih receptih, sploh pri krofih.

2. Zaprite vsa vrata, ki vodijo v kuhinjo

Preprečite, da bi vonj po cvrtju iz kuhinje ušel tudi v druge bivalne prostore.

Če pa ste s cvrtjem ravno zaključili, vam bodo pomagali spodnji napotki.

1. Nemudoma pospravite

Čeprav si boste želeli malce odpočiti, boste lenobo obžalovali, ko boste še nekaj dni prisiljeni vonjati smrad po postanem olju.

2. Odlijte olje

Uporabljenega olja se čim prej znebite. A nikar ga ne zlijte v odtok, straniščno školjko ali na kompost. Shranjujte ga v plastenki, namenjeni za to, nato pa odpeljite v zbirni center.

3. Zavrite pripravek

Na ogenj pristavite kozico z vodo, v katero ste vmešali veliko žlico navadnega kisa. Pustite, da mešanica vre nekaj minut. Po želji jo lahko odišavite tudi z zelišči ali strokom vanilje.

4. Pomagajte si s kavo in sodo bikarbono

Na pult postavite posodico z mleto kavo ali kavnimi zrni in jo tam pustite čez noč. Enako lahko storite tudi s sodo bikarbono. Obe surovini bosta vsrkali neprijetne vonjave.

5. Specite piškote

Če je vonj po cvrtju še vedno prisoten (kar sicer težko verjamemo, a vendar), specite piškote. Vonj po cimetu in sladkorju bo gotovo preglasil tistega po cvrtju.

Preberite še: Fritule na hitro

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana