Odprta Kuhinja

Pet navad s katerimi uničujete nože

Odpri galerijo
A+   A-
So vaši noži skrhani?



Dober nož je temelj vsake kuhinje, a za ostra rezila ni dovolj le pameten nakup. Z marsikatero navado namreč lahko oslabimo naše kuhinjsko orožje ter ga kljub kvaliteti počasi uničujemo.

Če tudi vi počnete katero od spodnjih napak, priporočamo, da jih opustite.

Z njimi odpirate pošto in pakete


Seveda je kartonsko škatlo najlažje odpreti z nožem, a za to nikar ne uporabite tistega, s katerim sicer režete meso ali zelenjavo. Karton in lepilo bosta namreč počasi skrhala rezilo.

Noži vam padajo na tla


Z vsakim padcem se nož malce poškoduje in če spadate med posebej nerodne, so verjetno noži tako poškodovani kot vi. No, šalo na stran, nože lahko vedno ponovno nabrusimo, na svoje prste pa le pazite.

Postavljate jih v umivalnik


Čeprav so narejeni iz nerjavečega materiala, jim počivanje v vodi nikakor ne koristi, zato nožev nikar ne puščajte v lijaku. Na rezilu se bodo namreč začele pojavljati drobne rjaste pike. Priporočamo, da zato nože vedno pomijete takoj po koncu uporabe.

Nože pomivate v pomivalnem stroju


V pomivalnem stroju prihaja do trenja med posodo, to pa lahko škoduje tudi nožem. Težava je tudi v agresivnih detergentih za strojno pomivanje, sploh, če gre za aluminijaste nože.

Pozabljate na vzdrževanje


Tudi noži potrebujejo nego in redno vzdrževanje. Nikar ne pozabite, da jih je vsake toliko potrebno dobro nabrusiti. Najbolje je, da jih na hitro obrusite vsaj enkrat na teden.
Preberite še: Vse o sirih

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 20.7.2018 ob 09:07

Več iz te teme:

nožirezilabrušenje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.