Deset napotkov za pospravljeno kuhinjo

Poslovite se od lahkotnih solat in pripravite teren za kuho krepčilnih enolončnic.

V zadnjih dneh so se zunanje temperature precej osvežile in čas je, da nekoliko osvežimo tudi svojo kuhinjo. Skupaj smo pospravili shrambo, zdaj pa se bomo lotili še osrednjega prostora v naših domovih ter ga pripravili na hladnejše dni. V nekaj preprostih korakih.

1. Izpraznite kuhinjske omarice

Ponovimo vajo, kot pri shrambi. Izpraznite police ter zavrzite vsa živila s pretečenim rokom. Temeljito obrišite prah s polic in sten kuhinjskih omaric. Če želite novejši videz, površine prelepite z novimi tapetami, police pa obložite s sterilno plastično prevleko.

2. Osvobodite hladilnik

Saj vemo, nadvse nadležno opravilo, a tudi hladilnik potrebuje nov začetek. Izpraznite police, zavrzite pretečeno, temeljito pomijte in razkužite celotno notranjost. In ne pozabite na zamrzovalnik!

3. Očistite pečico

Najbolj zoprna od vseh, pa vendar, po nekajkratni uporabi se pečica lahko res grdo zamaže in zagotovo si ne želite, da bi vaše jesenske specialitete dišale po zažganih ostankih hrane. Zato kar pogumno, nadenite si rokavice in poprimite za gobico ter čistilo. Tri, štiri, zdaj!

4. Razkužite posodo

Vemo, da vašo posodo pomivate sproti, a vsaj enkrat na leto jo je priporočljivo že čisto naložiti v pomivalni stroj ter ga zagnati s programom pri visoki temperaturi.

5. Preden kupujete novo, pospravite staro

Kupovanje novih kuhinjskih pripomočkov je seveda neprimerljivo bolj zabavno kot pregledovanje starih, a pomislite na ves dragoceni prostor, ki ga zasedajo že cvetoče lesene kuhalnice, polomljene zajemalke in topi ribežni. Brez skrbi, ne boste jih pogrešali.

6. Nabrusite nože

Če tega ne počnete redno, je čas, da jih temeljito nabrusite ali pa naj to za vas stori nekdo drug. Nikar naj ne mine še ena sezona, ko se jezite nad topimi rezili.

7. Dobro premislite

Zdaj je vaša kuhinja prazna in ponuja se vam idealna priložnost, da premislite, ali vam je dosedanja razporeditev ustrezala. Morda lahko krožnike prestavite v drugo omarico, lonci pa vam bodo bolj kot na policah pri roki v predalih? Po želji.

8. Zdaj lahko ponovno napolnite police

A kot smo že omenili, brez stare in nepotrebne šare! Privoščite pa si lahko tudi kakšno novost, vedno je bolj zabavno kuhati v novem loncu ali svetleči kozici.

9. Seznanite se s funkcijami vaše pečice

Ste ob nakupu pečice temeljito prebrali knjižico priloženih navodil? Smo si kar mislili. A čas je, da se končno bolje spoznate z vsemi ‘nepotrebnimi’ gumbi vaše pečice in videli boste, da je marsikateri izmed njih nadvse koristen. Da pa preverite tudi vroče točke v notranjosti, naredite preprost preizkus, o katerem si lahko preberete tukaj (link).

10. Načrtujte obroke

Tale nasvet vzemite kot bonus, a če si tako kot mi prizadevate za čim manjše količine zavržene hrane (pa tudi denarja), vam priporočamo, da to jesen začnete načrtovati svoje obroke. Razmislite o receptih, ki jih želite preizkusiti, ter priljubljenih jedeh, ki jih radi skuhate v svojem gospodinjstvu. Napišite tedenski jedilnik ter kupite le sestavine, ki jih potrebujete za pripravo jedi s seznama. Tako se boste izognili odvečnim nakupom, čiščenje hladilnika pa bo prihodnjič malce bolj prijetno.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Devet nasvetov, da bo vaša shramba kot iz škatlice

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana