Pravila umestitve kuhinjskega otoka

V sodobnih domovanjih je stapljanje kuhinje, jedilnice in dnevne sobe v enoten bivalen prostor vedno bolj pogosto. Kuhinjski otok ga hkrati vizualno poveže in funkcionalno razdeli.

Umeščanje kuhinjskega otoka v prostor je lahko zelo zapletena naloga; saj že samo ime ‘otok’ nakaže, da mora biti dostopen z vseh strani in je za umestitev torej potrebno sorazmerno veliko prostora. Seveda je velikost kuhinjskega otoka odvisna od njegove vsebine. Če sta na njem umeščena korito ali kuhalna plošča, mora biti precej večji, kot če gre le za takšnega z delavno površino. Otok naj bo širši tudi če služi kot zajtrkovalni pult. Pri odločanju za umestitev velja imeti v mislih dejstvo, da je minimalna širina za prehod med kuhinjskimi elementi 80 centimetrov, za udobje pa raje dovolimo še nekaj deset centimetrov več.

Foto: Janez Marolt za arhitektko Ivano Hainz

Pri zasnovi kuhinje s kuhinjskim otokom velja biti pozoren na izpuste. Če se namreč odločamo za otok s koritom, bo potrebno poskrbeti za vodni izpust; v primeru kuhalne plošče pa za elektriko oziroma plin. Če bo na kuhinjskem otoku umeščeno kuhališče, ne smemo pozabiti na prezračevalni sistem v obliki potopne ali dekorativne stropne nape. Izvedbeno je, sploh pri prenovah, torej veliko enostavnejša izvedba otoka, ki služi zgolj kot pult in shranjevalna površina.

Foto: Studio a+v

Kuhinjski otok lahko služi tudi kot zajtrkovalni pult ali pa se celo podaljša v jedilno mizo. Višine jedilnih površin so v tem primeru lahko različne; zajtrkovalni pult je lahko iste višine kot delavni pult ali pa spuščen oziroma dvignjen. Pri tovrstnih izvedbah velja paziti na izbiro stolov. Standardna višina kuhinjskih stolov je namreč nižja, barski stoli so običajno višji od kuhinjskega pulta; na trgu pa je na voljo tudi nekaj modelov primerne višine 63 centimetrov.

Foto: Arhimetrics

Vsekakor ni nujno, da je kuhinjski otok vizualno enak kuhinjskim omaricam. Trenutno so zelo modni kontrastni otoki, ki poudarijo globino prostora, hkrati pa dopolnjujejo vizualno zgodbo prostora. Najbolj modni so otoki, ki se višinsko ujemajo s preostalimi kuhinjskimi pulti saj je kuhinja tako vizualno popolnoma odprta v bivalni prostor.

Foto: Simo Design

Volumen kuhinjskega otoka lahko služi kot dodatna omara. Sistem zaprtih omaric in polic lahko razporedimo po celotnem obodu otoka ter tako kar najbolje izkoristimo prostor. Še en zanimiv element, s katerim se velja poigrati pri umeščanju kuhinjskega otoka, je njegova osvetlitev. Če nad njim ni umeščene nape, so zelo dobrodošle dekorativne viseče svetilke, ki kuhinjski otok še dodatno vizualno poudarijo.

Foto: Kuhinje Lube

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana