Preden zavržete jajčne lupine, z njimi obvezno naredite to

Bliža se velika noč in jajčnih lupin bomo zavrgli na pretek. Še prej pa jih uporabimo za nekaj koristnega.

V uredništvu Odprte kuhinje se trudimo, da bi živeli čim bolj ekološko, želimo si, da bi zavrgli čim manj in ponovno uporabili čim več. Poizkušamo se izogibati plastiki, ločujemo odpadke … do nedavnega pa se nismo preveč ukvarjali z jajčnimi lupinami. Ko ubijemo jajce, je namreč nekako logično, da njihove lupine romajo v smeti ali pa na kompost, kajne?

Seveda smo ves čas odprti za nove ideje in že pred časom smo prebrali, da so jajčne lupine lahko nadvse uporabne. Ker jih sestavljajo mnogi minerali, zdrobljene služijo kot odlično hranilo za sobne rastline. Slednjih nimamo prav veliko, zato tudi, če rože vsake toliko nahranimo, jajčnih lupin ostaja pa pretek. Pred nami je tudi velika noč in poraba jajc bo še večja, kot navadno, pa že tako veliko pečemo! No, našli smo še en odličen način, kako ta ostanek spraviti v promet.

Jajčne lupine kot brusilec

Z njimi lahko nabrusimo rezila blednerja ali sekljalnika! Morda do tega trenutka na to sploh niste pomislili, a kot vsako rezilo tudi tisto v mikserju potrebuje občasno brušenje. In z jajčnimi lupinami to lahko naredimo nadvse elegantno. Najlažje bo, da jih ločene od beljakov in rumenjakov shranjujemo v vrečki v zamrzovalniku. Tako nam jih ni treba niti pomivati, temveč jih namesto v smeti vedno shranimo v skrinjo. Ko se jih nabere dovolj (za začetek bodo dovolj že lupine približno štirih jajc), jih stresemo v blender, nalijemo toliko vode, da prekrije lupine in bzzz. Ko se lupine v tekočini zdrobijo v prah, je naše delo opravljeno. Rezilo je nabrušeno, vodo le še odlijemo in speremo blender.

Oh, in še to. Vode z mletimi jajčnimi lupinami nikar ne zlivajte v lijak, saj bo postopoma zamašila vaše cevi. Raje z njo zalijte rastline!

Preberite še: Tako najbolj preprosto in učinkovito očistimo blender

Fotografija: tm_zml/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana