Razlogi, zakaj jajčne lupine niso za v smeti

Okoli velike noči v kuhinjah raste kupček jajčnih lupin, ki ostanejo od peke in pirhov. Tako jih lahko zelo smiselno porabimo.

Kopica velikonočnih pirhov od nas zahteva kar nekaj lupljenja. Vas zanima, kako jih olupiti kar najhitreje? Preverite v našem prispevku o najboljših trikih z jajci, ki so preplavila družbena omrežja. Verjetno pa ste se že vprašali, kam z vsemi lupinami, ki ostanejo po velikonočnem zajtrku. V želji, da recikliramo, kar se v kuhinji reciklirati da, smo spodaj zbrali nekaj novih idej, ki smo jih našli na spletu. Odločili smo se, da jih preizkusimo še te velikonočne praznike.

Z njimi obogatite zemljo

Jajčne lupine so odličen vir rudnin in mineralov, s katerimi lahko obogatimo zemljo rastlin na vrtu, pa tudi tistih sobnih, ki jih gojimo v loncih. Najbolje je, da lupine posušimo, nato pa jih v blenderju ali kavnem mlinčku zmeljemo v prah. Posujemo ga po prsti in opazujemo, kako se bodo nanj odzvale rastline.

Drenaža

Še vedno smo pri rastlinah. Tem včasih med presajanjem med korenine dodamo nekaj kamenja, da se lažje oprimejo in da je teren bolj podoben takšnemu, kot ga imajo v naravi. Namesto kamenja lahko v lonček dodate kar jajčne lupine. Te bodo odigrale odlično vlogo drenaže in podprle korenine vaših rastlin. Če imate vrt, jih lahko pomešate tudi z zemljo iz trgovine.

Vir kalcija za domače ljubljenčke

Kot smo že omenili, so jajčne lupine odličen vir različnih mineralov, med katerimi je izjemno pomemben tudi kalcij. Ker so jajčne lupine pirhov večino obarvane z jedilnimi barvami, ne bo nič narobe, če jih zdrobimo in kanček prahu dodamo med hrano naših hišnih ljubljenčkov. Tako jim bomo servirali dodatno dozo kalcija, ki bo botrovala zdravim sklepom, kostem in zobem.

Zdravilo za občutljivo kožo

Nad to idejo smo malce skeptični, tako, da jo raje vzemite z zrnom soli. A na spletu pravijo, da jajčne lupine, ki jih namakamo v kisu, odlično pomagajo v boju z občutljivo kožo. Če imate suho ali vas muči koprivnica, naj bi serum iz kisa in jajčnih lupin pomiril rdečico. Seveda pa tega raje ne poizkušate z lupinami, ki niso obarvane na naraven način.

Nabrusite rezilo blenderja

Jajčne lupine so odlično sredstvo za brušenje rezila v blenderju ali sekljalniku zelenjave. Stresemo jih v blender, nalijemo toliko vode, da prekrije lupine in prižgemo napravo. Ko se lupine v tekočini zdrobijo v prah, je naše delo opravljeno. Rezilo je nabrušeno, vodo le še odlijemo in speremo blender.

Preberite še: Visoke grede: prednosti in slabosti

Fotografija: Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana