Skrivnost, da bo pribor izgledal kot nov

Trik, s katerim boste priboru vrnili sijaj.

Tudi vi še kar vztrajate pri žlicah in vilicah, ki ste jih dobili za poročno darilo? Krožniki se okrušijo, kozarci razbijejo in potreba po novem kompletu skozi leta nastopi sama od sebe. Drugače pa je z jedilnim priborom. Ta predano služi leta in leta, morda vmes izgubimo kakšno malo žličko, sicer pa sploh ne opazimo, kako dan za dnem in leto za letom obedujemo z istimi žlicami in vilicami. Celo desetletje za desetletjem!

A ne glede na znamko in ceno, tudi pribor začne kazati svoja leta in izgubi sijaj. Kar pa še vedno ne pomeni, da ga je treba zamenjati. Sploh v dneh, ko se bodo pred vrati začeli pojavljati obiski, vam bo gotovo prav prišel spodnji trik. Priboru namreč lahko povrnete staro slavo in sijaj – srebro se bo svetilo kot novo!

Vse kar potrebujete, se gotovo skriva v vaših kuhinjskih omaricah. Čiščenje namreč zahteva le veliko žlico sode bikarbone, žlico morske soli, deciliter kisa in tri decilitre vode.

Potrebujete še malce večji pekač, ki ga na primer uporabljate za peko lazanje. Obložite ga z aluminijasto folijo, tako, da bo svetleča stran obrnjena navzgor. Posujte z mešanico sode bikarbone in soli ter dodajte kis, nato pa prelijte z vrelo vodo.

Opazili boste pravo malo kemijsko reakcijo in kopel bo pripravljena, da vanjo potopite žlice, vilice in nože. Položite jih tako, da se vsak posamezen kos dotika aluminijaste folije, pri tem pa naj se med seboj ne prekrivajo. Če tekočina ne prekrije vsega pribora, dodajte vodo. Temne lise s površine bodo začele precej opazno izginjati, tisti najbolj obrabljeni kosi pa naj se namakajo dlje.

Po približno dvajsetih minutah pribor vzemite iz kopeli, ga osušite, nato pa dobro obrišite s krpo iz mikro vlaken. Noži, žlice in vilice bodo izgledali kot novi in sijoči bodo pripravljeni na praznične pojedine.

Fotografija: Thinkstock

Preberite še:

Preprost trik, da bo pipa ostala sijoča

Skrivnost bleščečih okenskih polic in kuhinjskega pulta

Kdaj ste nazadnje zamenjali gobico za pomivanje posode?

Trije pripomočki za bolj organizirano kuhinjo

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.