Razlog, zakaj nikar ne čistite vročega štedilnika

Fotografija: merovingian/Getty Images

Pa ne le zato, ker pri tem početju obstaja nevarnost, da bi se opekli!

Na Odprti kuhinji nas ne zanima le, kaj se dogaja v kuhinji, ko pripravljate kosilo za svoje najdražje, temveč radi poskrbimo še za red in čistočo po kulinaričnem ustvarjanju. Tako se bomo tokrat osredotočili na čiščenje štedilnika po tem, ko ste s kuhanjem že prenehali. Da počakate, da se vroča plošča ohladi, je ključnega pomena.

Lahko bi rekli, da se ljudje delimo na dve skupini. Na tiste, ki s pospravljanjem kuhinje radi počakajo, in tiste, ki se ga lotijo, še preden so pokusili, kako je vsebina v loncih uspela. No, sprotno urejanje in čiščenje podpiramo, a v nekaterih primerih ni dobro hiteti. Ko gre za štedilnik, recimo. Da bi očistili še vročega, ni najboljša ideja. Zakaj?

Škodljivo zdravju in manj učinkovito

Čiščenje vroče plošče je namreč nevarno iz več razlogov. A bojazen, da bi se pri drgnjenju umazanije opekli, ni edina skrb, na katero vas danes želimo opozoriti. Čeprav mogoče nosite rokavice in tako zaščitite svojo kožo, ostaja nevarnost za zdravje zaradi hlapov, ki se pri tem opravilu sproščajo v zrak. Če ste čistilo poškropili na še vročo ploščo, bo slednje namreč takoj začelo hlapeti, vi pa ga boste vsaj manjši del vdihnili v svoja pljuča, kar seveda ni zdravo.

Poleg škodljivosti zdravju pa z nanašanjem (še tako milega) čistila na vročo ploščo tudi zmanjšujete njegovo učinkovitost. Vročina bo namreč razbila njegove molekule in tako bo precej slabše načel umazanijo, ki je zapečena na štedilniku. Čeprav zagovarjamo, da se je v kuhinji čiščenja najbolje lotevati sproti, velja v primeru štedilnika vseeno počakati vsaj 10 minut, da se plošča ohladi. Tako bo drgnjenje precej bolj varno. Pa tudi učinkovito.

Preberite še: 4 najboljši triki za čiščenje kuhinje, ki smo jih prinesli v novo leto

Fotografija: merovingian/Getty Images

Deloindom.si: Trije načini zlaganja brisač, posteljnine in odej, da bodo vedno urejene
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana