Ta korak pri pomivanju posode bi morali preskočiti

Danes razbijamo mite o pomivanju posode. Je res potrebno sprati krožnike, preden jih postavimo v pomivalni stroj?

Hočemo ali nočemo, kuhanju navadno sledi pomivanje posode. Čeprav ne gre za ravno zabavno opravilo, ga pač moramo opraviti, zato je najbolje, da se pomivanja lotimo hitro in učinkovito. Na srečo živimo v dobi, ko nam kar nekaj časa in dela prihrani pomivalni stroj. A tudi zlaganje vanj nekaterim predstavlja pravo umetnost. Kako pravilno naložimo posodo? Koliko detergenta je potrebnega za optimalno pomivanje? Ali je ročno pomivanje posode res bolj ekološko? Preverili smo, kateri miti o pomivalnem stroju držijo, pa tudi, za katere je čas, da jim nehamo verjeti.

Ročno pomivanje posode je bolj prijazno okolju

Zgornja trditev gotovo ne drži. Pri ročnem pomivanju posode namreč v povprečju porabimo kar dvakrat več vode od pomivalnega stroja. Če voda med pomivanjem teče neprestano, pa še mnogo več. Večina pomivalnih strojev je namreč zasnovana tako, da porabi presenetljivo majhno količino vode, poleg tega pa je večino med ciklom pomivanja reciklira, prečisti in uporabi ponovno.

Posodo je pred pomivanjem treba sprati

Ne bo držalo! Seveda to ne pomeni, da v pomivalni stroj spravite krožnike, na katerih je ostala polovica kosila, spiranje pa vendarle ni potrebno. Pomembno je, da koščke ostankov hrane odstranite s posode, vse ostalo pa bo uredil vaš pomivalni stroj. Detergent je namreč zasnovan tako, da se prilepi na ostanke hrane, zato bo manj učinkovit, če v stroj zložite popolnoma gladke krožnike.

Svečan servis ne sodi v pomivalni stroj

Če imate doma servis kozarcev ali porcelana, ki ga uporabljate le ob posebnih priložnostih, ste gotovo še posebno pozorni, kako se z njim rokujete. Marsikdo takšne kose s težkih srcem spravi v pomivalni stroj, a naj vam namignemo, da je strah odveč. Pomivalni stroji imajo namreč v ta namen vgrajene posebne dele, namenjene ravno kozarcem na pecljih in podobnim kosom, ki jih držijo stabilne, med tem ko se pomivajo.

Ekonomično je, če stroj naložimo do zadnjega kotička

Bilo bi ekonomično, če bi po končanem ciklu iz popolnoma založenega stroja zložili čisto posodo. Težava pa je v tem, da prenatrpan stroj posode žal ne more efektivno pomiti, zato je bolje, da posodo pomijemo v dveh krogih in nikakor ne pretiravamo, ko jo zlagamo v stroj.

Več detergenta, boljše pomivanje

Ne, ne in ne. S predoziranjem detergenta bomo le škodovali svoji denarnici in okolju. Proizvajalci pomivalnih strojev trdijo, da ljudje v povprečju uporabljajo preveč detergenta za strojno pomivanje posode. Pri tem pa dosežejo ravno nasproten učinek želenemu. Odvečni detergent se namreč prične nalagati na posodo, saj ga stroj ne more popolnoma sprati. Edino pametno je, da zato dozirate priporočljivo količino detergenta in niti kapljice več.

Preberite še: Tedenski jedilnik: enolončnice, ki jih vsi radi kuhamo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed