To položite v predal hladilnika, da bo zelenjava zdržala dlje časa

Gnitja seveda ne moremo popolnoma preprečiti, lahko pa si pomagamo, da bodo naše vitaminske dobrote dlje obstojne.

Ko le lahko, namesto v trgovino zavijemo na bližnjo tržnico. Tam namreč najraje nakupujemo lokalno sadje in zelenjavo. In ker je ne obiščemo vsak dan, imamo ob nakupu velike oči. A sadje in zelenjava ne zdržita prav dolgo in včasih se zgodi, da domov prinesemo preveč svežih dobrot, ki jih ne moremo pravočasno uporabiti v kuhinji. Pogled na ovenel kodrolistni ohrovt in solato v hladilniku nam seveda ni všeč, saj se trudimo zavreči čim manj živil. Zato smo za to težavo iskali rešitev. In jo tudi našli.

Pomagamo si s papirnatimi brisačkami

To seveda ne pomeni, da bosta zelenjava in sadje v hladilniku držala večno. Zagotovo pa bomo njuno življenjsko dobo s takšnim trikom podaljšali vsaj za nekaj dni. Ko dobrote s tržnice shranimo v hladilnik, te namreč spustijo nekaj tekočine. Ta se prične nabirati na dnu hladilnika, v njej pa se kaj hitro razvijejo bakterije, ki pospešijo gnitje. Na dno predalov v hladilniku zato vedno najprej položimo papirnate brisačke. Te bodo popile odvečno vlago in preprečile, da bi zelenjava počivala na njej.

Ob naši porabi papirnatih brisačk smo izračunali, da bo za v predale z zelenjavo in sadjem najbolje žrtvovati dva lističa vsakič, ko načnemo novo rolico. Tako ves čas skrbimo, da živila počivajo v dovolj suhem prostoru. Toplo priporočamo, da vsakih nekaj dni tudi vi zamenjate brisačke v hladilniku. Videli boste, da bodo ohrovt, radič, korenček in druge vitaminske dobrote obstojne dlje. Podoben trik pa velja tudi za shranjevanje svežih zelišč v hladilniku. Na tej povezavi si lahko preberete podroben postopek, kako sveže dišavnice pravilno shraniti, da bodo kar najdlje ostale sveže in aromatične.

Preberite še: Kako spomladi pregnati vrtne mravlje iz vaše kuhinje

Fotografija: Bogdan Kurylo/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana