To je razlog, zakaj bi morali v posodo s sadjem postaviti plutovinasti zamašek (navdušeni boste)

Fotografija: Getty Images/poplasen

Ta poteza bo imela kar dva pozitivna učinka in verjamemo, da bo tudi v vaši hiši postala navada. Vas zanima, zakaj?

Prihodnjič, ko odčepite novo steklenico, nikar ne zavrzite plutovinastega zamaška. Z njim namreč lahko vino ponovno zamašite, uporabite pa ga lahko tudi v drugačne namene. Postavite ga v posodo s sadjem. Ta poteza bo imela kar dva pozitivna učinka in verjamemo, da bo tudi v vaši hiši postala navada.

Naj vas najprej opozorimo, da trik deluje le s plutovinastim zamaškom in ne tistim, ki je narejen iz umetne mase. Kako prepoznate razliko? Plastičen se ne prelomi zlahka, na njem ni moč videti posamičnih delcev plute, navadno pa je nameščen na steklenicah nižjega cenovnega porekla in tesni tisto vino, ki ni namenjeno staranju in arhiviranju. Umetna masa namreč ne diha, hkrati pa nase ne privlači vlage, zato plastičen zamašek v posodi s sadjem ne bi imel nobenega pomena. S plutovinastim pa bo razlika očitna.

Plutovinasti zamaški so v kuhinji lahko zelo uporabni

Priporočamo torej, da plutovinast zamašek prerežete na polovico in ga postavite v posodo z jabolki, hruškami, nektarinami in drugim sezonskim sadjem. Čeprav je dobro, da slednjega vedno pojemo, dokler je sveže, mu s tem trikom lahko občutno podaljšamo rok trajanja. Zamašek namreč nase veže odvečno vlago in na ta način preprečuje, da bi sadje pričelo gniti ali plesneti. Zaradi tega se bodo v posodi precej kasneje naselile tudi vinske mušice, kar je poleti gotovo zelo dobra novica. Poskrbite le, da bo zamašek suh in na njem ne bo sledi vina.

Trika se zelo pogosto poslužujejo v Franciji, kjer rujna kapljica teče v potokih, prav tako pa s plutovinastimi zamaški lahko rešite še kup drugih zagat, ki vas včasih doletijo v kuhinji. V sredino zarežite dve dovolj široki reži, na primer. Potrebujete dva zarezana zamaška, da vanju postavite telefon in na ta način dobite preprosto stojalo za telefon. Tako boste brez težav sledili spletnim receptom v kuhinji in imeli hkrati prosti obe roki. Zamaške lahko tudi narežete na kolobarje in dobile blažilne blazinice, ki jih prilepite na noge stolov ali pa v notranje kote kuhinjskih omaric in tako zaščitite parket ter poskrbite za tiho zapiranje vrat. Naleteli pa smo tudi na idejo, da zamašek do polovice vzdolžno prerežemo in tako dobimo pripomoček, s katerim zapremo napol prazno vrečko čipsa, kosmičev in podobno. Skratka, zamaški naj nikar ne romajo v smeti!

Preberite še: Najboljši somelje Slovenije za leto 2022 je Primorec Valentin Bufolin

Fotografija: poplasen/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana