Za vse, ki prenavljate: TOP pet aktualnih kuhinjskih trendov

Prenove kuhinje se zaradi večjega finančnega vložka ne lotevamo prav pogosto. Zato je priporočljivo, da pred posegom preverimo aktualne smernice in prostor opremimo kar se da sodobno.

Samostojne laboratorijske kuhinje

Prvi smernica, ki jo velja izpostaviti, so laboratorijske kuhinje. To izhaja predvsem iz funkcionalnosti, saj je bivanje v enem velikem prostoru, ki združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, včasih naporno. Definirani prostori so tako po nekaj letih spet aktualni; predvsem ločena kuhinja, zaradi specifične uporabe, neurejenosti in vonja. Samostojna kuhinja onemogoča širjenje vonjav po celotnem domu, v nasprotju s kuhinjami preteklosti pa je sodobna različica večja, bolj zračna in vsebuje tudi manjši jedilni kotiček.

Kuhinjo se iz praktičnih razlogov spet ločuje od bivalnih prostorov. Foto: JR-stock/Thinkstock

Sorodne vsebine: Na kaj vse ne smete pozabiti med urejanjem letne kuhinje

Pametne električne naprave

Na področju bele tehnike in električnih naprav je novo vodilo ‘manj je več’. Opaziti je mogoče porast zložljivih naprav, ki jih lahko skrijemo v pohištvene elemente. Zelo aktualni so enotni kuhinjski bloki, ki v notranjosti poleg vgradnega hladilnika skrivajo pečice, aparate za kavo in mešalnike. Sodobne zložljive nape lahko med neuporabo potopimo v kuhinjski pult, v katerega je mogoče skriti tudi električne vtičnice.

Belo tehniko in električne naprave je modno zapreti v omare ali potopiti v pult. Foto: baloon111/Thinkstock

Hladilniki retro videza

Poleg vgradnih so vedno bolj priljubljeni prostostoječi hladilniki starinskega videza, ki zaradi mehko zaobljenih oblik in zanimivih barvnih tonov delujejo tudi kot dekorativni elementi. Odlično se podajo tako v ambiente industrijske narave kot v bolj romantično obarvane nostalgične ter futuristične kombinacije.

Prostostoječi hladilniki starinskega videza vizualno popestrijo prostor. Foto: JZhuk/Thinkstock

Medenina in baker

V preteklosti so bile armature, korita in drugi dodatki večinoma izdelani iz nerjavečega jekla ali inoksa, v zadnjih letih pa so ju skoraj popolnoma izpodrinile kovine toplih tonov. Medenina in baker kuhinjam dodata domačno toplino in vse kaže, da bo to v modi še vrsto let.

Kovinski elementi toplih tonov postajajo klasika. Foto: kikimora-kikimora/Thinkstock

Kombinacije različnih slogov

Kar se barv, tekstur in opreme tiče, je zelo modno mešanje slogov – omarice starinskih linij lahko dopolnimo z industrijskimi detajli; minimalistične linije se odlično podajo k etno elementom, še vedno pa je zelo aktualen skandinavski slog. Opaziti je mogoče veliko odprtih polic za shranjevanje porcelana ter spodnjih in zgornjih omaric v različnih barvah. Velik poudarek je na uporabi naravnih materialov, kot so rustikalen les, marmor in kamen. Na videz sterilna steklena kuhinjska ozadja se umikajo keramiki zanimivih vzorcev, ki je primerna tudi kot talna obloga.

Pri oblikovanju kuhinje si lahko privoščimo kombiniranje različnih slogov; na primer minimalističnega in industrijskega. Foto: ismagilov/Thinkstock

Preberite še: Prej in potem – Kalifornijska kuhinja

Nina Štajner

V svojih sanjah kuham v prostorni kuhinji, ki ima samočistilne sposobnosti ter se po uporabi sama pospravi. S panoramsko stekleno steno se odpira na bujno zaraščen tropski vrt, elementi pa so kombinacija vintage in minimalističnega sloga z elegantnimi medeninastimi detajli ter marmornatim pultom.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.