To so ukrepi, ki jih je v kuhinji priporočeno izvajati v času korone

Kot kaže, se je svet za nekaj časa ustavil. Da bi preprečili širjenje virusa, se bomo do nadaljnjega primorani zadrževati doma in upoštevati ukrepe, ki jih narekuje NIJZ.

Nekateri so si zaloge za domačo karanteno že pripravili, drugi nakupe še vedno opravljajo. Kako se rokovati z živili in kako ravnati v kuhinji, da bi se izognili morebitnim okužbam?

Pazljivo v trgovinah

»Pri preverjanju prijav smo ugotovili, da nekateri kupci izvajajo nakup nezaščitenih tovrstnih živil brez uporabe rokavic ali prijemalk. Pri tem segajo na police, živila otipavajo ter jih tudi vračajo nazaj na police. Čeprav imajo trgovci na prodajnih mestih nameščena obvestila in navodila, kako ravnati ob nakupu nezaščitenih živil, potrošniki le-teh ne upoštevajo oziroma jih ne upoštevajo dosledno,« pišejo na uradnih straneh Republike Slovenije. »Zaradi navedenega smo Trgovinsko zbornico Slovenije pozvali, da svoje člane opozori na navedeno problematiko in da trgovci ponovno ocenijo ali obstoječi načini prodaje kruha in drugih pekovskih izdelkov zagotavljajo primerno zaščito oziroma da jih ustrezno prilagodijo,« nadaljujejo. Hkrati pa potrošnike pozivajo na pazljivo in odgovorno ravnanje.

Ko pridete v trgovino, tako upoštevajte navodila in delujte samozaščitno. Večina trgovin ima na vhodu postavljena stojala z razkužilom, katerega uporaba je seveda priporočljiva. Ministrstvo za zdravje zapoveduje, da pri nakupu nepredpakiranih živil obvezno uporabljate rokavice oz. prijemalke. Kljub uporabi rokavic živil ne otipavajte oziroma prebirajte. V primeru, da opazite kakršnokoli neprimerno ravnanje z živili, o tem obvestite trgovca.

Ob prihodu domov živila temeljito operite ter jih ustrezno shranite. Pomembno je tudi, da si takoj ob prihodu iz trgovine temeljito umijete roke in jih po potrebi razkužite.

Preberite tudi: Živila, ki jih nikoli ne smemo pospraviti v hladilnik, in vsa pravila za shranjevanje hrane

Kaj pa površine?

»Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah. Ostali koronavirusi lahko na površinah preživijo nekaj ur do nekaj dni. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka,« sporočajo na NIJZ in dodajajo, da po nekaterih virih COVID-19 na suhi površini lahko preživi tudi do 9 dni. Priporočamo, da se z živili iz trgovine tako rokujete previdno.

»Razkuževanje stanovanjskih površin oziroma domačega okolja ni potrebno. Prostore in površine očistite kot običajno s čistili, ki jih doma običajno uporabljate,« se glasi nasvet NIJZ.

Preberite še: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Fotografija: Getty Images

Mogoče vas zanima: Kako učinkovita so v resnici razkužila za roke (odgovarja infektolog)
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana