Zakaj morate v kuhinji imeti železno ponev in kako skrbeti zanjo

Vsaka kuhinja potrebuje vsaj eno težko posodo.

Morda jo imate v kuhinji že od zmeraj, morda vam jo je podarila vaša babica, v nasprotnem primeru pa jo kupujete šele danes, ker se zdi, da ste videli, da jo uporabljajo chefi v vseh kuharskih oddajah, ki ste jih pogledali v zadnjem času. Skratka, sklenili ste, da je železna posoda temelj vsake dobro založene kuhinje in s tem se še kako strinjamo tudi mi.

Zakaj jo uporabljati?

Čeprav je težka, je železna ponev nadvse praktična posoda, v kateri lahko pripravite tako rekoč vse. Ker je v celoti narejena iz železa, jo lahko uporabljate za kuhanje na štedilniku, cvrtje in celo v pečici. Nadvse priročna je za jedi, katerih priprava zahteva uporabo obeh, saj vam ne bo treba umazati dveh posod. Ker je v celoti narejena iz enega materiala, se bo tudi enakomerno ogrela, kar je nadvse pomembno, saj ne želimo, da se naše kosilo na enem delu že žge, med tem ko je na drugem še skoraj surovo. V železni ponvi lahko tako zjutraj ocvrete jajca, za kosilo v njej pripravite pašto, za večerjo pa v pečici spečete zelenjavno zloženko – je pač nujen kos vaše kuhinje.

Priporočamo še: Katera posoda je najboljša za kuhanje?

Kako jo shranjevati?

Čeprav je nadvse praktična in preprosta za uporabo, železna ponev zahteva malce več skrbi, kot bi si za tako robustno posodo morda mislili. Če je namreč ne bomo shranjevali pravilno, lahko zarjavi, rje pa si v svojem kosilu seveda ne želimo. Priporočamo torej, da jo vedno hranite zaščiteno: če sodite med tiste ljudi, ki zaradi pomanjkanja kuhinjskega prostora hranite ponve eno v drugi, vam polagamo na srce, da med njih postavite po en ali dva sloja papirnatih brisačk ali krp, saj se tako ne bodo opraskale, s tem pa boste podaljšali njihov rok trajanja.

Priporočamo še: Kako speči kruh v litoželeznem loncu

Kako jo zaščititi?

Da bi preprečili rjavenje, moramo železne ponve tudi dobro zaščititi in sicer tako, da jih, kadar jih ne uporabljamo, dobro naoljimo. Najprej ponev dobro operite in osušite s kuhinjsko krpo. Nato nanjo zlijte žlico ali dve katerega koli jedilnega olja. Ponev naoljite z vseh strani, saj lahko sicer prične rjaveti na zunanji ali notranji strani. Nato jo malce popivnajte s papirnatimi brisačkami ter jo, če želite, da je res zaščitena po pravilih, za eno uro obrnjeno na glavo postavite v pečico na 180 stopinj Celzija. Tako boste preprečili, da bi ponev pričela rjaveti.

Kdaj je čas, da jo zamenjamo za novo?

Tudi če se nam zgodi, da ponev napade rja, jo v začetni fazi še lahko rešimo. Zgornjo plast le dobro podrgnite z žičnato gobico. Občutek pri tem seveda ni nič kaj prijeten, a z nekaj potegi vam bo ponev, ki ste jo morda pozabili zaščititi, uspelo rešiti, nato pa jo kot zgoraj opisano, nemudoma premažite z oljem, da preprečite ponoven pojav rje. Seveda pa tudi težke ponve niso večne. Če so se na površini že pojavile razpoke ter je rja prodrla globlje, je žal čas za novo, staro pa le zavrzite, saj sicer lahko škoduje zdravju.

Preberite še: Hitro in enostavno: Pisana ponev

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana