Zato indukcijska plošča spušča čudne zvoke

Fotografija: pisittar/Getty Images

Indukcijska plošča ima v primerjavi z drugimi štedilniki marsikatero prednost, a včasih res čudno piska.

Indukcijske kuhalne plošče so pri nas nadvse priljubljena izbira predvsem zaradi njihove učinkovitosti in enostavnosti uporabe. Na voljo so najrazličnejši modeli različnih proizvajalcev. Mnogi so nad takšnim štedilnikom navdušeni, vendar pa pogosto slišimo vprašanja in pritožbe v zvezi s čudnimi zvoki, ki jih indukcijska plošča včasih spušča. Preverili smo, od kod brnenje, brenčanje in šumenje plošče, pa tudi, ali bi nas moralo skrbeti, da je z njo kaj narobe.

Brenčeči zvoki

Najpogostejši zvok, ki ga proizvaja kuhalna plošča na indukcijski način, je zvok, podoben brenčanju. Razloga za skrb v tem primeru ni, saj zvok povzroča magnetno polje, ki se ustvarja med posodo in kuhalno ploščo. Magnetno polje povzroča vibracije lonca in od tod izvira tudi čudno šumenje oziroma brenčanje.

Cingljanje

Če ob kuhanju na indukcijski plošči opažate zvoke, ki so podobni nekakšnemu cingljanju, se lahko pomirite. Tudi ta zvok je namreč normalen in ga povzročajo releji oziroma tuljave znotraj kuhalne plošče, ki so odgovorni za vklop in izklop grelnih elementov. V tem primeru tako ni treba klicati serviserja, plošča deluje tako, kot bi morala.

Piskanje

Če plošča med kuhanjem piska, bi vas morda moralo malce skrbeti. Ta zvok ni normalen in običajno kaže na težavo. Piskanje lahko povzročijo različni dejavniki, vključno s težavami z napajalnim virom kuhalne plošče, s kuhalnim priborom ali težavo s kuhalno ploščo samo. Najprej lahko poskusite zamenjati posodo, saj je morda iz neustreznega materiala in ni primerna za kuhanje na indukcijski plošči. Če zvok vztraja, se obrnite na proizvajalca.

Preberite še: Kako pravilno shranjujemo česen

Pripravila: E. N.
Fotografija: pisittar/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana