15 skrivnosti in nasvetov kuharskih mojstrov: Bine Volčič

Kuharski mojster in najbolj znani slovenski tv-chef Bine Volčič pravi, da smo zaradi karantenske kuhinje spet odkrili lokalne sestavine.

Okus otroštva je kruh s pašteto in kislimi kumaricami, pove Bine Volčič, njegov najbolj drzni eksperiment pa svinjski rilec – vendar ne toliko zaradi priprave, pojasni eden od sodnikov v oddaji MasterChef, bolj zaradi sprejemanja te »sestavine« pri gostih.

Vaš najljubši recept v karantenski kuhinji doma?

Kruh z drožmi, ki postane tudi testo za pico, potico, rogljičke …

Kuharska tehnika, ki jo najbolj obožujete in jo priporočate tudi nam?

Konzerviranje – priprava ozimnice je zelo pomembna za pester jedilnik tudi v mesecih, ko narava spi. Najraje vlagam v kis, slanico, sladkorni sirup, dehidriram, fermentiram … Konzervirane sestavine – seveda iz kakovost­ne lokalne pridelave ali lastnoročno nabrane – so sezonske vse leto.

Katera sestavina je po vašem mnenju v naših kuhinjah trenutno preveč zapostavljena ali nasprotno preveč opevana?

Zapostavljene so vrste zelenjave za »živino«, kot so pivska repa, rumeno korenje, črna redkev. Zapostavljena je tudi živalska drobovina … Zaradi karantenske kuhinje smo spet odkrili naše lokalne sestavine, tako da je zdaj o kobe beefu kar nespodobno govoriti. Seveda je to okusna govedina, a za prevoz od točke A do točke B tudi ne potrebuješ nujno rolls roycea, kajne? Bolj je pomembno, da prideš na cilj varno in v dobri družbi – ter pri tem ne obremenjuješ okolja.

So kateri izmed pripomočkov profesionalne kuhinje postali tudi del vaše domače kuhinje?

Ja, thermomix je zdaj nonstop priklop­ljen tudi doma …

Vaš najbolj drzni kuharski eksperiment?

Svinjski rilec – drzen pa ni zaradi same priprave, ampak zaradi sprejemanja te sestavine pri gostih. Čeprav ga večina z užitkom – in nevede – poje zmletega v hrenovki, pa ga niso pripravljeni pojesti v prvinski obliki.

Skrivnost hrustljavo pečenega krompirja je v …

Obstaja več različnih tehnik in z njimi povezanih »skrivnosti« – sam mladi krompir v pečici najraje pripravim brez vsake maščobe. Preprosto ga narezanega na polovice oziroma krhlje in obrnjenega s kožo navzdol položim na pekač in pečem eno uro na višji temperaturi (cca. 200 stopinj).

Opišite svoj največji neuspeh v kuhinji …

Tega dogodka nikoli ne bom pozabil. Dva meseca po odprtju Monstera bistroja nam je neki dan v kuhinji šlo vse narobe, čas kosila se je bližal, moje nezadovoljstvo s pripravljenimi jedmi pa je naraščalo. Zato sem na mize kar postavil listke »rezervirano« in v dveh urah z ekipo popravil jedi, da smo lahko tisti dan vsaj komu postregli … Hvala bogu se nam tak dan ni nikoli več ponovil.

Najboljša kuharska knjiga, ki jo priporočate nam, ljubiteljskim ali domačim kuharjem, in zakaj?

Biblija kuharske teorije je veliki francoski Pellaprat. Koristno ga je imeti vedno pri roki, saj v njem vselej najdeš prave odgovore.

Hitra hrana in prigrizki, ki se jim tudi vi ne morete upreti …

Kruh s pašteto in kislimi kumaricami – to je okus mojega otroštva in še vedno je top!

Na vašem vrtičku bo letos posajeno …

Rad bi se vrgel v jagodičevje – maline, ribez, kosmulje, sibirske borovnice, križanec med robido in malino …


Tri restavracije na vašem seznamu želja, ki si jih želite obiskati v prihodnosti in zakaj …

V Nomi 1.0 sem imel priložnost do solz uživati pred tremi leti, zato bi si želel spet izkusiti to eksplozijo okusov in čustev – menda nas bo po koncu epidemije koronavirusa pričakala Noma 3.0. Druga restavracija, ki si jo želim obiskati, je Tian na Dunaju, vegetarijanski fine dining. Kot zadnjo pa lahko omenim madžarski moderni rustikalni bistro Pajta tik ob slovenski meji.

Kateri kuharski talent pri sebi najbolj pogrešate?

Morda kakšno slaščičarsko veščino – s tem sem imel tudi v šoli (kulinarični inštitut Le Cordon Bleu v Parizu, op. p.) največje težave.

Katera jed iz slovenske zakladnice je po vašem mnenju pravi biser in bi morala biti večkrat na naših jedilnikih?

Štruklji na vse načine …

Trik, da navadna skleda solate postane še bolj poželjiva?

Vinaigrette z bučnim oljem in gorčico …

Kateri kuhinjski ostanki so pravzaprav lahko prava poslastica?

Ocvrti krompirjevi olupki ter zapečene glave in kosti inčunov. Če dodaš kakšno domačo aioli majonezo, je vse skupaj za prste polizat!

Priporočamo tudi: 15 skrivnosti in nasvetov kuharskih mojstrov: Ana Roš
Beti Burger

Kakor se mi vsaka priložnost zdi dober razlog za peko torte ali pite, se vsaka moja »izgubljena« misel ponavadi znajde pri hrani in preizkušanju receptov.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana