Besede chefa Bocusa, na katere bi morali pomisliti večkrat v življenju

Paul Bocuse, eden najbolj znanih francoskih kuharjev, poimenovan tudi »papež francoske kulinarike«,  je v soboto umrl v starosti 91 let. Svetu gastronomije je podaril bogato zapuščino, nam pa tudi nekaj dobrih misli za življenje.

Svet kulinarike se je minuli vikend odel v črnino, kajti poslovil se je eden največjih kuharskih mojstrov vseh časov. Družbena omrežja so preplavila žalostna sporočila v čast velikemu imenu. Med prvimi je novico o smrti razglasil francoski notranji minister Gerard Collomb in zapisal: »Gospod Paul je bil Francija: preprostost in velikodušnost, briljantnost in umetnost življenja. Zapustil nas je papež gastronomije. Naj kuharji Lyona in drugod po svetu še dolgo gojijo sadove njegove strasti.«

Sposobnost velikih ljudi je, da človeštvu zapustijo veliko več od oprijemljive stvarnosti, njihove misli nam pomagajo razumeti svet in prestopiti življenjske spotike. Tudi zato se bomo spominjali besed Paula Bocusa:

»Naša dolžnost je dati pomen življenju prihodnjih generacij z deljenjem znanja in izkušenj, tako da jih učimo, kako ceniti dobro opravljeno delo in spoštovati naravo, ki je vir vsega; tako da mlade z izzivanjem njihovih čustev vzpodbujamo, da pogledajo izven okvirjev in niso samozadovoljni.«

»Če arhitekt naredi napako, jo prekrije z bršljanom. Zdravniško napako prekrije zemlja. Če kuhar naredi napako, jo prelije z omako in ustvari nov recept.«

»Kritiki so kot evnuhi: znajo, vendar tega ne morejo storiti.«

Več o mojstru:

Zaslovel je v 70. letih prejšnjega stoletja kot zagovornik novega načina kuhanja (nouvelle cuisine), ki je poudarek namenjal tudi zdravi prehrani. V svoji slavni restavraciji v bližini Lyona je tudi umrl.
Bocuse se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa rodil leta 1926 v Kölnu. Kot kuharski mojster je med letoma 1958 in 1965 s svojo restavracijo L’Auberge du Pont de Collonges prejel tri michelinove zvezdice, ki jih ni nikoli izgubil. Po mnenju poznavalcev je v svojo kulinariko zelo uspešno združil tradicijo in inovativnost.
Sožalje ob Bocusovi smrti je izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki ga je ob tem označil za utelešenje francoske kuhinje. Kot je dejal, je novi način priprave hrane, ki ga je zagovarjal Bocuse, temeljito spremenil francosko kulinariko.
Slavni kuharski mojster je bil znan tudi po precej burnem zasebnem življenju, ki ga je zaznamovalo več ljubezenskih razmerij. »Ženske ljubim in danes živimo predolgo, da bi bili vse življenje samo z eno,« je pred dobrim desetletjem dejal v intervjuju za Daily Telegraph.

STA/M. D.
Naslovna fotografija: Reuters

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.