Odprta Kuhinja

Dolina smaragdne reke

Odpri galerijo
A+   A-
Slovenci smo znani kot strastni popotniki in tudi v najbolj oddaljenih eksotičnih krajih lahko srečamo kakšnega rojaka. Še vedno se spomnim, kako mi je bežno srečanje z domačini v oddaljenem kraju, v katerega sem prispela po skoraj 30 urah letenja, približalo čudovit kotiček Slovenije, samo dve uri vožnje iz Ljubljane.Ljubezen do vina in kulinarike me je odpeljala v vinski kraj Nelson na severu Južnega otoka Nove Zelandije. Bil je topli februar, nizalo se je veliko pokušin izvrstnih rizlingov, sauvignona, modrega pinota in morske hrane. Tam sem srečala zakonca srednjih let, ki sta se odpravljala v Slovenijo v dolino Soče. Ganjeno sem poslušala njuno navdušeno pripovedovanje, kako bosta maja uživala v planinarjenju, raftingu, kako bosta jedla višavske sire, poskusila čompe, jedla jagenjčka in soško postrv, surovo, pečeno, ocvrto.
ni podpisa
ni podpisa
Mira Šemić

Priznam, da me je njuno navdušenje spodbudilo, da sem v naslednjih letih bolj pogosto obiskovala kraje v dolini Soče. Nisem športni tip in zato dober sir pojem v gostilni, ne pa pri pridelovalcu visoko v gorah. Čudovito smaragdno Sočo občudujem, ko se pred kosilom ali po njem sprehodim ob njej in uživam v pogledu na to neokrnjeno naravo in divjo reko s številnimi brzicami, občasno belimi od številnih mehurčkov. V njej je doma ena od najbolj okusnih rib na svetu. Postrv je roparica, hitra, modra in težko ulovljiva. Živi v samo najbolj čistih vodah. Njeno meso ni nič mastno, je fino in slastno.

Spomnim se izvrstne večerje za člane tedaj živega kulinaričnega gibanja Slow food. Proti večeru smo se zbrali v Bovcu. Celotna večerja je bila posvečena soški postrvi. Domačini so nam to izvrstno ribo predstavili na vse možne načine, uživali smo v tatarju, jedli smo jo kuhano, pečeno, praženo, okus postrvi z višavskimi siri in aromatičnimi dišavnicami pa si še danes lahko prikličem v spomin. To izvrstno ribo so nam gostitelji hoteli predstaviti kot odlično podlago za najrazličnejše tipe vina. Ni treba poudarjati, da smo bili vsi navdušeni. Od takrat je soška postrv kraljica mojega krožnika.

Grilled Salmon with lemon and herb. Healthy diet eating. Top view with copy space.
Grilled Salmon with lemon and herb. Healthy diet eating. Top view with copy space.


Naslednje jutro so me zbudili številni kravji zvonci. Z okna hotela sem občudovala dolgo kolono leno se premikajočih krav, ki so jih gonili na višavsko pašo. V pižami sem na svežem zraku očarano opazovala ta edinstveni prizor, ki se mi je vtisnil za vse življenje.

Čas pandemije, ki nam je prinesel številne omejitve in nam vzel potovanja v oddaljene kraje, nas bo preusmeril, da ponovno odkrivamo in uživamo v prelepih kotičkih Slovenije. Dolina Soče ponuja nešteto možnosti za veliko doživetij, od izletniških pohajkovanj do adrenalinskih športov, raziskovanja kristalno čiste reke s kajaki, občudovanja slapov Kozjak in Virje do uživanja v izvrstni hrani od Bovca, Kobarida, Tolmina do Kanala. Dolina Soče vabi, da jo odkrijemo in okusimo njene zaklade!

Od četrtka, 21. 5., pa vse do sobote, 23. 5., lahko odlično soško postrv kupite v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji. Dober tek!

 

Avtorica članka je Mira Šemić, vinska strokovnjakinja in gurmanka.

Foto: Lidl Slovenija
Datum Objave: 25.5.2020 ob 09:05

Več iz te teme:

mesne jediribepostrvsoška postrvDolina Soče

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja