Slovenski gastromobili: Gartlc, konjska prikolica z ljubkimi domačimi grižljaji

Ta teden vam bomo predstavili pet zares zanimivih zgodb o kulinariki na kolesih. Začenjamo z Gartlcem, najnovejšo pridobitvijo iz Šentjerneja.

Kdo bo poskrbel za kaj sladkega na vaši vrtni zabavi? Lahko bi Jana Pucelj pripeljala svojo konjsko prikolico, imenovano Gartlc. Čisto podobno ima tudi Luka Jakupak, naš izbor za kavo na kolesih, ki vam ga predstavimo prihodnje dni, in Jana za uvod jasno pove, da jih pri nas sicer mogoče ni veliko, da pa v tujini to sploh ni neznana ideja.

Je pa sveža na drugačen način: »Smo iz Šentjerneja, ki je konjeniško mesto,« se predstavi sogovornica, ki je ugotovila, da se bo z vzdušjem zato zelo dobro zlila konjska prikolica: »Prav se mi zdi, da se ideja čim bolj poskuša poistovetiti z okoljem, v katerem zraste.«

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Pucelj (@janapucelj) on

Iskali v tujini, našli pet kilometrov stran

Iskali so jo povsod, celo po tujini, na koncu pa so jo našli samo čez travnik od doma, pri vzreditelju konj, ki se ukvarja tudi s prikolicami, Je pa res, da jo je bilo treba hudo predelati: ostala sta podvozje in bela plastična kapa. Hrano pripravijo doma, zato so najpomembnejši hladilniki, še bolj kot tehnična oprema pa to, da je prikolica domačna in privlačna, da se okrog nje radi zbirajo. Ugibamo, da jo bodo najemale bolj ženske, za dekliščine, krste, birme, rojstne dni, saj je izrazito lepa in krasno stilirana. Delovati je začela pred kratkim in bila na dveh krstih: na svojem, ki je bil kar na domačem vrtu, pa še na prvem »terenu«, najeta za pogostitev ob krstu. In prav takim dogodkom je namenjena: majhnim družbicam, ki bi si želele kaj posebnega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Pucelj (@janapucelj) on

Kaj Jana streže?

Čim bolj lokalno, tudi pri pijači, kjer kot svoj favorit našteje lokalno penino Štemberger, zanimiva je tudi modra frankinja, cviček niti ne toliko … Kuha Jana, ne gre pa za visoko, ampak ljubko in domačno kulinariko, pravi. Najbolj jo zanimajo pite in krostate in splača se pogledati na njen instagram, kakšne sladice zna pripraviti: »So skromne in bogate hkrati, za vse priložnosti in za vsakega. Vse pa temelji na naravnem: umetnih sestavin ne uporabljam,« pove Jana Pucelj in doda, da je pri tortah pogosto problem, da lepota presega okus. Sogovornica je po izobrazbi agronomka, in čeprav se nikoli s tem ni zares ukvarjala, pravi, da jo je vedno vleklo k pridelavi in predelavi hrane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana Pucelj (@janapucelj) on

Priporočamo še: VIDEO: Hitri žar kruhki iz ponve

Fotografija: Osebni arhiv Jane Pucelj

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed