Sveži grižljaji za sproščene poletne večere

Kaj ponuditi h kozarcu vina, če so povabljeni izbirčni glede hrane in ne marajo salam, sira in pršuta?

Lepo je povabiti prijatelje na kozarec, še posebno če imamo možnost posedeti na vrtu, terasi ali vsaj balkonu. Poletne noči so ravno zato tako dragocene, posebne, lahko tudi čarobne. Na nebu se še vedno lesketajo zvezde, in če imate srečo, da niste v svetlobno onesnaženem okolju, jih boste lahko celo videli. Žametno temno modro nebo, posuto z biseri, je podobno razkošje kot dan brez interneta in telefona. Kako neumni smo, da smo pripravljeni zamenjati pravo resničnost za virtualno.

Odlična rešitev za malo denarja, truda in porabljenega časa so kanapeji.

Možgani so kot mišice, če jih ne uporabljamo, so vedno manj zmogljivi. Zadnje čase so vse teme, ki jih odpremo takole ob kozarcu vina, resne, pretežke za lahkoten poletni večer. Pogovor se spremeni, ko pridejo na mizo prigrizki, pravzaprav potem niti ne govorimo, le mrmramo in kot vedno ugotavljamo, kako srečni smo, ker imamo drug drugega in ker je zrasla na vrtu tako okusna kumara.

Kaj ponuditi h kozarcu vina, če so povabljeni izbirčni glede hrane in ne marajo salam, sira in pršuta? Odlična rešitev za malo denarja, truda in porabljenega časa so kanapeji. To je francoski izum, ime so prigrizki dobili po kavčih oziroma zofah iz 18. stoletja, ki so se imenovale kanapeji, običajno so bile del pohištva v salonih. Tam so postregli z neformalnimi prigrizki brez krožnikov, ki so jih gostje pojedli z enim grižljajem, da bi se osvežili in pripravili na večerjo, ki je bila nato postrežena v drugem prostoru. Tip prigrizkov se je obdržal do danes, čeprav žal ni več toliko posedanja v salonih kot nekoč. Dobro bi bilo razmisliti o tem.

Nestabilni kanapeji so nevljudni, saj lahko uničijo lepo poletno oblekico ali nas spravijo v zadrego, ko se trudimo, da bi ga prigriznili, ne da bi razpadel.

Za podlago kanapejem običajno izberemo kruh. Najlažje je narezati tanko francosko štruco, bolj okusni pa so na podlagi iz mehkega kruha za italijanske panine, ki ga preprosto narežemo na trikotnike ali bolj domiselno izrežemo z uporabo modelčkov za piškote. Tako lahko pripravimo tudi podlage iz rezin za toaste, le da jih prej obrežemo. Podlago nato namažemo z veganskim namazom, na primer humusom, in obložimo z majhnimi rezinami zelenjave, olivami, kaprami… Namaz naj bo lepljiv in gost, da ne razmoči kruha in da prilepi koščke zelenjave. Podlaga je lahko tudi kumara, ki je dovolj čvrsta, da košček obdrži obliko, ko obloženega nesemo v usta. Nestabilni kanapeji so nevljudni, saj lahko uničijo lepo poletno oblekico ali nas spravijo v zadrego, ko se trudimo, da bi ga prigriznili, ne da bi razpadel. Prav zato kot podlago za kanapeje ne maram drobljivih krekerjev.

Naj vam resne teme ne pokvarijo poletja, raje izbirajte ekološko, lokalno in zdravo hrano ter prispevajte k boljšemu življenju kar sami. Lahko tudi iz viseče mreže pod zvezdami.

Preverite še: Kumarični kanapeji

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.