To je seznam 10 najstarejših restavracij na svetu – med njimi tudi slovenska gostilna

Ste vedeli, da se ena najstarejših restavracij na svetu nahaja ravno v Sloveniji?

Obstaja mnogo kriterijev, ki sestavljajo kulinarične lestvice restavracij, ki jih velja obiskati. Od Michelinovega seznama, ki se osredotoča na celotno gurmansko doživetje, lestvic, ki restavracije razvrščajo glede na njihov ambient in še bi lahko naštevali. Eden izmed pomembnih dejavnikov izbire restavracije pa je lahko tudi njena tradicija. Če gostilna deluje že dolgo in si jo njeni lastniki predajajo iz roda v rod, mize pa so še vedno polno zasedene, bo že držalo, da se tam dobro je, kajne?

Na tradicijo se je pred časom osredotočil tudi portal Daily hive, ki je objavil seznam desetih najstarejših restavracij na svetu. Najdaljšo tradicijo med vsemi najdemo v gostilni v sosednji Avstriji, imenuje se St. Peter Sifts Kulinarium, ustanovljena pa je bila – ne boste verjeli – leta 803! Njihova specialiteta se imenuje tafelspitz, ki jo sestavljajo kuhana govedina, jabolka in hren.

Bogato tradicijo ima tudi gostilna Wurtskuchl v Nemčiji, ki je s svojimi germanskimi specialitetami kot so na žaru pečene klobase in kislo zelje zavzela drugo mesto na lestvici najstarejših restavracij na svetu.

Med desetimi najstarejšimi tudi slovenska gostilna

Celotno lestvico objavljamo spodaj, kar pa je za nas Slovence seveda najbolj zanimivo, je gotovo dejstvo, da se je na seznamu restavracij znašla tudi slovenska gostilna. Le malokdo ve, da se v Sloveniji namreč nahaja deseta najstarejša restavracija na svetu. Govorimo o gostilni Gastuž iz Loč. »Naša kuhinja predstavlja večino tipično slovenskih jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije. Poskusili smo združiti tradicionalno z modernim in dodati ščepec svojega. Pri surovinah spoštujemo slovenskega proizvajalca in pridelovalca, kar je tudi osnova naše kuhinje,« o sebi pravijo pri Gastužu, kjer so leta 2015 prejeli tudi znak Gostilne Slovenije.

Če se boste torej v kratkem potepali okoli vasi Špitalič, se le ustavite pri Gastužu in poizkusite njihovo tradicionalno slovensko kulinariko, ki jo v svoji kuhinji pripravljajo že od leta 1467.

Seznam 10 najstarejših restavracij na svetu:

St. Peter Stifts Kulinarium (Avstrija)
Wurtskuchl (Nemčija)
The Old House (Wales)
Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House (Kitajska)
The Brazen Head (Irska)
La Couronne (Francija)
The Sheep Heid Inn (Škotska)
Hotel Gasthof Löwen (Lihtenštajn)
Honke Owariya (Japonska)
Gostilna Gastuž (Slovenija)

Preberite še: Odlično, preprosto in hitro pripravljeno kosilo iz bučk

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana