Odprta Kuhinja

Nataša Arčnik - Natya: Od varne hiše do solastnice prehranskega podjetja

Odpri galerijo
A+   A-
Ne boste verjeli, kakšno pot je prehodila podjetnica in mama, ki smo jo prvič srečali ob nastanku prvega slovenskega rastlinskega »mesa«, amaze burgerja, pred tremi leti.


Z Natašo Arčnik smo se pogovarjali v pritličju sodobnega ljubljanskega hotela, kjer se ti ne zdi, da sediš tik ob prometni Celovški cesti, temveč te obdaja občutek velemesta, denimo New Yorka. Ampak to ni edini razlog, da nam je njena zgodba dišala po ameriških sanjah.

Nataša ste, na spletu vas poznamo kot Natyo, slišim pa, da prihaja še ena sprememba imena ...

Res je. Moj dekliški priimek, Arčnik, se bo spremenil. S Kristjanom Pavlinom, s katerim sva partnerja zadnjih šest let in sva skupaj zasnovala tudi Amaze Foods, zdaj načrtujeva poroko. Do neba sem hvaležna, da sva se spoznala.

Nataša in Kristjan sta skupaj začela pisati nove zgodbe.
Nataša in Kristjan sta skupaj začela pisati nove zgodbe.


Do trenutka, ko sta se spoznala, vas je vodila dolga pot.

Ko sem bila stara 30 let, sem dobesedno ostala na cesti z dvema otrokoma – sin je takrat hodil v prvi razred, hči v vrtec. Šla sem v varno hišo na Gorenjskem in tam ostala eno leto. Ob prihodu sem začela delati z ostarelimi in v tem uživala. Veliko sem se naučila, hkrati pa sem vedela, da tega ne bom počela vse življenje – po poklicu sem šivilja, a tega nisem nikoli delala. Po selitvi v Ljubljano sem si našla zaposlitev v gostinstvu, hkrati pa sem se vpisala v kozmetično šolo in jo uspešno končala. To obdobje je bilo naporno, saj sem poleg redne službe med konci tedna delala še dodatno, pa še šolo sem imela.
Preberite tudi: Andraž Bajželj: mladenič, ki je s peko kruha odkril samega sebe

Kako vam je uspelo uskladiti tako zahtevno življenje?

Bila sem mama samohranilka z dvema majhnima otrokoma in ujela sem se v kolesje – če sem hotela delati, sem po­trebovala nekoga, da ta čas pazi moja otroka. Če sem to hotela, sem morala najeti varuško, zanjo pa sem potrebovala denar. A vselej razmišljam pozitivno in imam začrtano pot. Moj moto je, da se vse da, če se hoče.

Kot da to ni dovolj, ste se spopadli tudi z boleznijo …

Ko mi je ginekologinja postavila diagnozo, da imam raka v prvem stadiju in da me čaka zdravljenje, sem zajela sapo – bila sem mlada, malo čez 30 let. Prestrašila sem se. Ne zase, temveč za otroka. Kaj bo z njima, če se meni kaj zgodi? A vsaka stvar je za nekaj dobra in tudi iz tega sem poskušala potegniti nekaj pozitivnega. V tem obdobju sem iskala nekaj, kar mi bo pomagalo, in sem najprej spremenila prehrano. Imela sem srečo, saj sem bila obdana z nutricionisti, ki so mi pomagali in svetovali, kako naprej. Izločila sem mleko in mlečne izdelke, a vseeno čutila, da bi morala spremeniti še kaj. Dobila sem telefonsko številko človeka, ki se ukvarja z energijami. Tu se je začela moja preobrazba: začela sem brisati stare vzorce in predelovati preteklost. Začela sem delati na sebi.

»Moj moto je, da se vse da, če se hoče.«
»Moj moto je, da se vse da, če se hoče.«


Nekako takrat ste kratek čas preživeli v Indiji. Kako je to vplivalo na vaše življenje?

V Indiji, v ašramu pri Sai Babi, sem preživela teden dni. Tam sem sklenila, da naredim korak naprej. Deset let sem po­trebovala za odločitev, da je zdaj dovolj, da moram narediti nekaj zase. Ravno po prihodu iz Indije so iskali vodjo v enem prvih ljubljanskih lokalov z zdravo in hitro ulično prehrano Organic Garden: sprejela sem to mesto in hkrati v svoje življenje spustila ustanovitelja Organic Gardna, Kristjana.

Ampak to niso bile vaše edine izkušnje z gostinstvom in prehrano.

Nekaj časa sem delala tudi pri Jezerškovih v Sori pri Medvodah, saj me je zanimalo, kako poteka delo v tako velikem sistemu. Na Akademiji Jezeršek sem vodila delavnico za pripravo slanih in sladkih pit. Tam sem spoznala Natašo Đurić, ki mi je predstavila peko z drožmi. Pozneje sem se povezala z Anito Šumer in se od nje ogromno naučila o peki, takrat sem se res zaljubila v peko z drožmi. To je še danes moja strast.

Natašina velika strast je tudi peka kruha z drožmi. Kakšna lepa štruca, kajne?
Natašina velika strast je tudi peka kruha z drožmi. Kakšna lepa štruca, kajne?


Vaš osnovni posel je zdaj Amaze Foods, razvoj in proizvodnja rastlinskih mešanic, ki na krožniku nadomeščajo meso. Kako je nastala ta ideja?

Sčasoma sem pustila službo pri Jezerškovih. Takrat smo že sodelovali z Mariem Wolpotijem in skupaj smo razvili blagovno znamko Veg Star, torej linijo veganom namenjenih izdelkov iz leče in čičerke. Ti so bili za vse, ki jim ni do okusa mesa na krožniku. Iz tujine so v tistem času k nam prihajali izdelki Beyond Meat, torej tako imenovani beyond burgerji, ki so bili narejeni iz veganskih oziroma rastlinskih sestavin, njihov okus pa se je približal mesu. Kristjan je takrat zastrigel z ušesi in se začel spraševati, kako bi lahko kaj takega naredili pri nas. Eno leto sva razmišljala – in potem smo se opogumili. Na tej poti nas je podprl Hofer, za kar smo jim izredno hvaležni. Z njihovo podporo smo pred tremi leti predstavili prve burgerje The Amaze Food.

Vendar se niste ustavili le pri tem.

Za tega trgovca zdaj pripravljamo tudi izdelke iz njegove linije Just Veg, to so razni namazi, falafli, sojini izdelki. Za Sparovo linijo BBQ pa smo naredili 15 veganskih izdelkov, sodelujemo tudi s Tušem. Lahko rečem, da smo na slovenskem trgu danes vodilni v proizvodnji veganskih izdelkov, ki jih v tujini označuje izraz plant based. Ponosni smo tudi na to, da gredo naši izdelki letos prek Aldijeve trgovske verige v Švico. Na voljo so tudi na Hrvaškem, v Valmarjevi verigi restavracij in v Kauflandu.

Kako nastane veganski burger?

Vse se začne v našem laboratoriju, torej na sedežu podjetja, kjer imamo tudi kuhinjo, v kateri preizkušamo vse. Vsak izdelek gre skozi svoj razvojni proces, ki traja od štirih mesecev pa tja do enega leta.

ni podpisa
ni podpisa


V zadnjem obdobju ponujate tudi suhe mešanice, ki jim dodamo hladno vodo in malo olja, potem pa nastane zmes, ki jo lahko uporabljamo tako, kot bi denimo mleto meso. Lahko poveste kaj več o tem?

Med korono je bilo veliko povpraševanja po tem, da bi naše burgerje pošiljali po pošti. A to ni bilo mogoče, saj gre za izdelke, ki morajo imeti zagotovljeno hladno verigo. Tako smo začeli razmišljati, kako bi naredili izdelke, ki jih lahko preprosto zapakiramo v paket in pošljemo po pošti. Nastale so suhe mešanice. Že nekaj časa pa se trudimo – in mislim, da je zdaj čas, da to povem –, da bodo počasi na trg prišli prvi veganski izdelki, ki bodo nadomestili jajca.

Mimogrede in za konec: na instagramu vodite kar šest profilov, the_amaze_foods, the_amaze_concept in vegstar.eu, potem pa so tu še natya.life, natya.bread in natya.fsp. Vsi so povezani s hrano, vse odlikujejo okusne fotografije. Ste na področju fotografiranja in stiliranja hrane samoukinja?

Tako je. Poleg vseh aktivnosti na družbenih omrežjih pripravljam tudi svojo kuharsko knjigo, tako da je pred mano veliko lepih izzivov.
Priporočamo še: Veganska panakota, narejena iz 5 sestavin

Fotografije: Osebni arhiv
Datum Objave: 18.3.2022 ob 11:03

Več iz te teme:

Nataša ArčnikAmaze FoodsOrganic GardenNatya

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.