Odprta Kuhinja

5 okusov slovenskega podeželja, ki jih najdemo na ljubljanski tržnici

Dobrote slovenskega podeželja (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Za pokušino smo iz ponudbe izbrali malo drugačne okuse slovenskega podeželja, ki so nas prepričali na prvi pogled.

Pred kratkim so pod Plečnikovimi arkadami ob ljubljanski tržnici odprli Trgovino pri zmaju. Novost, ki je le nekaj korakov oddaljena od znamenitega mostu, je pravzaprav učilna okusov, v kateri bo izdelke iz slovenskih zadrug v tesni navezi z Zadružno zvezo Slovenije prodajala mlada ekipa Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.

Klobasa s tolmincem

Klobasa s tem znamenitim sirom je novejši izdelek, ki združuje dve zgodbi Kmetijske zadruge Tolmin. Pod njenim okriljem deluje tako proizvodni obrat Alpija, v katerem od leta 2011 nastajajo mesni izdelki iz Posočja, kot kobariška Mlekarna Planika. Eden najbolj značilnih izdelkov te mlekarne je sir tolminec in tega so v Alpiji dodali v eno od svojih klobas. Lahko jo skuhamo kot klasične, no, mi smo ubrali malo drugačno pot: narezali smo jo pod kotom, kolutke pa nato na suhi ponvi počasi spekli z obeh strani – nastal je krasen in hrustljav preplet posoških okusov!

Iz Posočja: klobasa s tolmincem (Foto: Špela Ankele)
Iz Posočja: klobasa s tolmincem (Foto: Špela Ankele)

Zadružni kruh

Za Trgovino pri zmaju ta kruh z drožmi in iz moke, ki jo pridelujejo slovenski kmetje, peče Klemen Jančič, ki v poslovni coni Trzin vodi pekarno s slaščičarno. »Za začetek sem pripravil dve različici: belega in polbelega. Oba sta pripravljena z drožmi, potem ko zamesim testo, sledi vsaj 24-urna fermentacija, nato kruh zarežem in spečem,« je povedal mladi pek, o katerem so mediji obširneje poročali po velikem požaru, ki je pred tremi leti divjal v Vižmarjah. Tam je imel prvo pekarno, ki pa je pogorela do tal, in nato je s pomočjo ljudi dobrega srca, ki so zbrali prek 25.000 evrov, na noge postavil novo, še večjo in sodobnejšo, kjer z mlado ekipo zdaj ljubeče peče kruh z drožmi, pripravlja sodobne sladice ter vodi tečaje peke kruha in drugih dobrot, katerih pripravo obvlada do potankosti.

Zadružni kruh za Trgovino pri zmaju peče mladi pek Klemen Jančič. (Foto: Špela Ankele)
Zadružni kruh za Trgovino pri zmaju peče mladi pek Klemen Jančič. (Foto: Špela Ankele)

Sol modre frankinje

Del blagovne znamke Dobrote Dolenjske je tudi sol modre frankinje, v kateri se prepleteta dve sestavini: ročno pridelana nemleta, nerafinirana in nejodirana morska sol iz Sečoveljskih solin in omenjeno vino. »Razvili smo še cvičkovo in čemaževo sol, pa še kakšno idejo, ki je še ni na prodajnih policah, imamo na zalogi. Izdelovati smo jih začeli leta 2020 in so naš izvirni izdelek, od ideje do končne izvedbe. Tako pripravljena sol pridobi vonj in aromo vina in je zelo priljubljena kot dodatek stejkom, lahko tudi za dekoracijo in podobno,« nas je skozi dolenjsko slano zgodbo popeljala Barbara Jerovšek Volek iz zavoda Dobrote Dolenjske. Mi bi sol modre frankinje denimo uporabili pri dokončanju jedi iz rdečega mesa, z njo bi začinili kakšno divjačinsko jed in poskusili, kako se obnese še kje drugje, denimo na puhasti domači fokači.

Po dolenjsko: sol modre frankinje (Foto: Špela Ankele)
Po dolenjsko: sol modre frankinje (Foto: Špela Ankele)

Sok rdeče pese z medom

Čebelarstvo Košale se osredotoča tudi na prehranska dopolnila, torej na različne kombinacije kočevskega medu, v katerega dodajo materino dušico, ameriški slamnik, borove ali smrekove vršičke, veliko koprivo ter sok granatnega jabolka, tudi cviček in sok rdeče pese. Zadnji izdelek, sok rdeče pese z medom, smo opazili na policah nove učilne okusov, zato smo poklicali čebelarja Roman Košale iz Šmarjeških Toplic, ki ima čebelnjake na Kočevskem. »Med je ključen – naš ni toplotno obdelan, kar pomeni, da ni segret na več kot 32 stopinj Celzija. Pomembna pa je tudi rdeča pesa, ki skupaj z medom poskrbi za višjo količino flavonoidov. Ti imajo različne ugodne učinke in med drugim pomagajo k izboljšanju krvne slike,« pojasni čebelar Roman Košale, ki tako pripravljen med priporoča tudi športnikom.

Kočevski med malo drugače: sok rdeče pese z medom iz Čebelarstva Košale (Foto: Špela Ankele)
Kočevski med malo drugače: sok rdeče pese z medom iz Čebelarstva Košale (Foto: Špela Ankele)

Pojoča travica

Zrela generacija se spomni risank, v katerih je lasati Toffsy s seboj nosil pojočo travico, in ko so ljudje, ki jim je bilo res žal, pihnili vanjo, je travica zaigrala. Pojoča travica, ki jo v Trgovini pri zmaju prodajajo v steklenicah, ni iz risanke, temveč z metliške Kmetije Pavlovič, kjer so to ime nadeli zeleno obarvanemu konopljinemu likerju. Na belokranjski kmetiji, kjer pripravljajo še nekaj izdelkov iz industrijske konoplje, denimo čaj in kapljice, za pojočo travico uporabijo tropinovec, izbrane cvetove, liste konop­lje in sladkor.

Pojoča travica z belokranjske Kmetije Pavlovič (Foto: Špela Ankele)
Pojoča travica z belokranjske Kmetije Pavlovič (Foto: Špela Ankele)

Datum Objave: 18.6.2024 ob 06:06

Več iz te teme:

Trgovina pri Zmajudobrote slovenskega podeželjaljubljanska tržnica

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.