Odprta Kuhinja

Testenine iz starega kruha: projekt, ki ga podpirajo največja kuharska imena, ta teden tudi v tej ljubljanski restavraciji

Eat Wasted so danske testenine iz starega kruha, ki jim je veter v krila dala pozitivna kritika enega najslavnejših chefov na svetu. (Foto: Malkovstock/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Eat Wasted so danske testenine iz starega kruha, ki jim je veter v krila dala pozitivna kritika enega najslavnejših chefov na svetu.

Mlada ekipa iz glavnega mesta Danske je letos začela izdelovati prav posebne testenine – iz starega kruha. Pa so se domislili in za Renéja Redzepija, enega najbolj znanih svetovnih chefov, ter ekipo njegove Nome skuhali kosilo. »Na naše presenečenje je bil takoj za,« je zapisal Jorge Aguilar Lopez, eden od ustanoviteljev znamke Eat Wasted, kar bi v slovenščino lahko prevedli kot: Jejmo zavrženo.

Viralna Redzepi in Bottura

Kot se za sodobne čase spodobi, so Redzepija posneli, kako poskuša – in hkrati hvali – nove testenine. »Njegova reakcija je postala viralna, dobila je čez milijon ogledov, število še narašča. Vse to nam je za več kot desetkrat povečalo število sledilcev, hkrati je neverjetno naraslo povpraševanje po naših testeninah, ki jih zdaj želijo kantine, restavracije in drugi kupci,« je pred kratkim na splet zapisal ustanovitelj podjetja Jorge in dodal: »S tem, ko so nas podprli kulinarični voditelji, ne prodajamo več zgolj izdelka, temveč ustvarjamo pravo gibanje.«

Tudi Massimo Bottura, ki v Modeni vodi restavracijo Osteria Francescana, z ženo Laro Gilmore pa je tudi na čelu neprofitne organizacije Food for Soul, katere cilj je zmanjšati količine zavržene hrane, je idejo podprl: »Hvala vam za to, kar delate.« Posnetek njegovega navdušenega opisa tega, kar dela mlada danska ekipa, je prav tako postal viralen – v nekaj dneh si ga je ogledalo več kot 2,5 milijona gledalcev.

Tako se je začelo

In kaj pravzaprav dela ta ekipa? Soustanovitelja, Leif Friedmann in Jorge Aguilar Lopez, sta opazila, da po eni strani ogromno hrane pristane v smeteh, po drugi pa je veliko ljudi, ki nimajo kaj za pod zob. Lani sta v glavnem danskem mestu ustanovila podjetje, ki se osredotoča na zavrženo hrano. Zdaj stari kruh zmeljeta v drobne drobtine, skorajda moko, iz katere pripravijo testenine, nato pa v Københavnu skuhajo skupne večerje. »Od vsakega kilograma testenin, ki jih prodamo, podarimo en obrok organizaciji, ki skrbi za ljudi v stiski,« dodajo.

Po nedavnem viralnem uspehu razmišljajo v dveh smereh: testenine, pripravljene iz starega kruha, bi se lahko znašle na prodajnih policah ob boku klasičnim, poigravajo pa se tudi z mislijo, da bi odprli restavracijo, v kateri bi imele glavno vlogo.

Kdo bi si mislil: zelo drobno mlete krušne drobtine so osnova za take testenine, da jih je mogoče postreči celo legendarnim chefom. FOTO: Naito8/Getty Images
Kdo bi si mislil: zelo drobno mlete krušne drobtine so osnova za take testenine, da jih je mogoče postreči celo legendarnim chefom. FOTO: Naito8/Getty Images

Ta teden v Sloveniji

Zanimivo: pred dnevi je Ana Roš Stojan na jedilnik restavracije Jaz vključila paštico, pripravljeno iz drobtin kruha, ki ga ne morejo pravočasno prodati v Pekarni Ana. »Postrežemo jo v emulziji iz rdeče paprike in fermentirane tolminske skute ter dopolnimo z makovimi semeni in smetano. Ana Roš Stojan pravi, da je to ena najboljših jedi z Jazovega menija,« je na splet zapisala ekipa te ljubljanske restavracije.

Samo še to: po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije vsak prebivalec Slovenije porabi skoraj 27 kilogramov kruha in preostalih pekovskih izdelkov na leto. Številke statističnega urada tudi kažejo, da je predlani vsak prebivalec naše države povprečno zavrgel kar 72 kilogramov hrane, po dostopnih podatkih pa je kruh prav v vrhu živil, ki največkrat romajo v koš.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: zdrava kosila, ki ne redijo

Datum Objave: 6.5.2024 ob 08:05

Več iz te teme:

testenine iz starega kruhaEat Wastedzavržena hrana

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.