Posestvo Peterc nagrajeno za butičnost: tako se lotevajo hrane in vina
Posestvo, ki v svojem DNK nosi vino, umetnost in kulturo, spremlja zanimiva zgodba, ki jo zaznamuje predvsem pogum lastnikov, Uroša in Milene Peterc, ki sta v industrijo gostoljubja vstopila pravzaprav kot samouka. Kako sta se lotila?
Peterc Wine Estate leži v vasici, skozi katero vozi vsak, ki je namenjen naprej v nedra Goriških brd, vendar mogoče ni pozoren, kajti s ceste se vidi zadnja stran diskretnega belega poslopja. Z glavnim pročeljem se namreč obrača proti zahodu, kjer pogled zdrsne prek mehkih gričev vse do morja, že v Italiji. Goriška brda ne slovijo zaman kot slovenska Toskana. Na vsakem koraku so pogledi, v katere se obiskovalec zaljubi. Na eni strani toplina in vonjave Sredozemlja, ki jih veter nosi gor od morja, na drugi skoraj ostre in svetle Julijske Alpe, ki dolgo v pomlad veduto obdajajo s čipko zasneženih vrhov.
Prav v to kuliso, pripoveduje Milena Šlemic Peterc, sta se zakonca zaljubila, ko sta prihajala sem in gledala, ali bi tu lahko začela novo poglavje v svojem življenju, ki sta ga nujno potrebovala. Imeniten pogled zdaj v nagrajenem butičnem hotelčku delita z gosti, komaj štirinajst hkrati jih sprejmeta, tako da je tu zares vse osebno. Pot do tega, da lahko na vse skupaj pogledata z zadoščenjem, pa ni bila lahka, prizna sogovornica. Vedela sta, da to morata narediti, ni pa prepričana, da bi to še enkrat izbrala, če bi vnaprej vedela, koliko težav, dvomov in zlasti občutka, da si v vsem sam, prinese s sabo. Nagrada na koncu pride – samo prej so dolga leta, ko tega še ne veš, danes razmišlja Milena Šlemic Peterc.
Moč povezovanja
Vrata posestva so se odprla pred približno štirimi leti, pripoveduje gostiteljica, potem ko je bilo za parom, ki sicer prihaja iz Ljubljane, že nekaj let urejanja dokumentov in prenavljanja domačije, ki je prepustila mesto novi zgodbi. Da so tu korenine tradicije globoke in trdožive, priča vinograd, ki spada k posestvu in sega dve stoletji v zgodovino.
Najhujši, pravi sogovornica, je bil občutek samosti. Želela si je, da bi obstajala kaka skupina, konzorcij, ljudje, ki bi jih lahko kaj vprašala, ko sta se s soprogom v to podala. Oba sta namreč iz povsem drugega sveta: sama je delala za multinacionalke na področju športa, soprog je znan prevajalec in tolmač in pravzaprav ga delovne naloge še dandanes pošiljajo v srčiko EU, v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg. Kako pa sta rešila te dileme?
»Ker sem bila sama za vse, sem spoznala, da ni nič narobe, če stopiš pred svet in to tudi poveš: 'Jaz vsega ne znam.' In nekoga prosiš, ali ti lahko pomaga. To sem tudi storila. Šla sem h Gruši Zorn, ki je stilistka za hrano in ima v Ljubljani svoj studio, in rekla: 'Ne vem, kako bi se tega lotila.' Šla sem do vinskega strokovnjaka Roberta Gorjaka. Tako so se začela sodelovanja. Danes vse ponosno reklamiramo, ker so nam res pomagali,« pravi Milena Šlemic Peterc.
Zajtrki in domače recepture
Ko gre za hrano, so ponosni na zajtrke. Pravilno so namreč ugotovili, da imajo v radiju približno ure vožnje kar sedem restavracij z Michelinovo zvezdico, ki lahko poskrbijo za visoke kulinarične užitke, zato so svojo pot našli v bolj domačnih recepturah, ki nas spominjajo na dom in otroštvo in nas v resnici najlažje zazibajo v ugodje: mlečni riž, zdrob ... Pa še nekaj je: ta regija je od nekdaj slovela po pridelavi hrane, od sadja naprej, pa po radoživem gostinstvu, od skromne oštarije do elegantne pogostitve, vse se dobi, za vsakogar se kaj najde. »Mi pa smo si želeli, da bi bila naša hiša varuh domačega kuhanja,« pravi sogovornica.
Ker sta zakonca posestvu hotela dati prepričljiv pečat vinskega območja – ne nazadnje vino nosi tudi v imenu –, sta najela strokovnjaka, ki je poskrbel za ta del programa, vinskega conciergea. Sprva je bil to Robert Gorjak, znan kot eden največjih poznavalcev v Sloveniji in ocenjevalec na Decanterjevem svetovnem tekmovanju vin, pozneje je bilo treba najti novega, ki je lokacijsko bližje, in to je postal nekdanji dolgoletni predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja: ne le velik poznavalec vseh enoloških območij in kulture, ki je s tem povezana, ampak predvsem domačin, ki je tako rekoč rasel z Brdi in njihovimi ljudmi. Peršolja je zdaj na voljo gostom, da jih v enem dnevu popelje po najbolj zanimivih zgodbah tega dela Slovenije. Vinograd pod hišo pa je v rokah Matjaža Četrtiča, lastnika priznane in večkrat nagrajene vinske kleti Ferdinand ter enega od pobudnikov projekta Brda Home of Rebula.
Gala podelitev nagrad je bila v hotelu Kimpton Fitzroy London. Dogodek je zbral vodilne predstavnike panoge, ki so se ga udeležili skupaj s finalisti in nagrajenci, izbranimi na podlagi poročil strokovnih inšpektorjev, preverjenih povratnih informacij gostov in spletnega glasovanja. Condé Nast Johansens v svetu že več kot 40 let velja za najbolj zanesljiv vodnik po luksuznih nastanitvah. Skupina Condé Nast je sicer založnik globalno najbolj prepoznavnih lifestyle medijev, kot so Vogue, New Yorker, Condé Nast Traveller, GQ, Glamour, AD Architecural Digest, Vanity Fair, Wired idr.
Posladkajte se: Rulada z makom in kostanjem (VIDEO)