Odprta Kuhinja

Preproste ideje za okrasitev praznične mize

Naj vaša praznična miza navduši. Foto: Lidl
Odpri galerijo
A+   A-
Zadnji mesec v letu kar kliče po preprostih idejah, s katerimi v domačo kuhinjo vnesemo praznično vzdušje. Naj naša praznična miza zasije brez pretiranega kompliciranja, lepo okrašeno stanovanje pa poskrbi za še bolj čudovito vzdušje.

Začnimo z barvami: za praznično okrasje izberemo eno, kvečjemu dve barvi. V veselem decembru se barvna lestvica ponuja kar sama, saj z rdečo in zlato nikdar ne moremo zgrešiti. Lepo se k najdaljšemu mesecu v letu poda tudi bleščeča srebrna barva, ki jo lahko združimo z elegantnimi belimi okraski. Seveda pa lahko v ospredje postavite tudi kakšno drugo barvo, ki vas te dni navdihuje, navdušuje in spravlja v dobro voljo.

Naj sodelujejo tudi najmlajši

Letos je denimo izredno priljubljena minimalistična okrasitev, ki se sklada z barvami pohištva in sten v prostoru, od materialov pa prevladujejo naravni, še posebej les. Zato se odpravimo na sprehod v naravo, zvabimo s seboj najmlajše in naberimo zaklade, ki nam jih ponuja narava. Doma lahko iz njih nato izdelamo krasne venčke, drobne okraske in drugo dekoracijo, s katero bomo obogatili praznično mizo.

Pričarajte praznično vzdušje za mizo. Foto: Lidl
Pričarajte praznično vzdušje za mizo. Foto: Lidl

Pri tem nam lahko pomagajo tudi najmlajši, ki jih lahko zaposlimo z barvanjem orehov in storžev, ki jih lahko razporedimo na večji okrasni krožnik, dodamo nekaj svečk ali lučk in dekoracijo postavimo na mizo.

Malčki se bodo zabavali tudi ob izdelovanju smrečic iz gumbov, ki jih lahko uporabimo kot okraske. Potrebujemo gumbe različnih velikosti, a naj bodo vsi okrogli. Lahko so zeleni, ni pa nujno. Največjega postavimo na podlago, nanj nakapamo nekaj kapljic lepila in postavimo malce manjši gumb. Nanj prilepimo še malce manjšega, pa še manjšega in tako naprej, dokler gumbov ne zmanjka. Čisto na vrh pritrdimo zlato ali srebrno perlico ali svetleči gumb ter smrečice razporedimo med krožniki ali jih postavimo na servieto ali prtiček.

Izdelamo lahko krasne venčke, drobne okraske in drugo dekoracijo. Foto: Lidl
Izdelamo lahko krasne venčke, drobne okraske in drugo dekoracijo. Foto: Lidl

Ko miza zasije ...

Za osvetlitev lahko izberemo dekorativne lučke, ki jih bodisi razporedimo po prostoru ali pa namestimo vazo kot osrednji okras na naši praznični mizi. Vanjo lahko razporedimo še drugo okrasje po želji – denimo nekaj manjših bunk, ki krasijo našo smrečico, tako se bo namizno okrasje skladalo z jelko. Lučke obesimo še na večjo prazno steno, pa na okna, okrog kakšnega posebnega kosa pohištva … Tako bo ves prostor zasijal v prazničnem duhu.

Kaj bomo postregli

Na lepo okrašeni praznični mizi zdaj manjkajo le še dobrote. Pri načrtovanju prazničnega jedilnika nam je lahko v veliko pomoč Lidlovi izdelki Deluxe, saj ponuja številne gurmanske izdelke, ki so kot nalašč za praznični december. Za praznične trenutke, ki zbližujejo, so v Lidlu izbrali tako predjedi in glavne jedi kot tudi sladice. Tu so ribje predjedi (denimo dimljena postrv, lososov karpačo ali pa izbor sušijev), mesni narezki in siri, med izdelki z oznako Deluxe pa so tudi sestavine, ki jih lahko postavimo v ospredje praznične večerje, denimo praznična purica ali pa jelenji medaljoni oziroma medaljoni divje svinje.

Bi še kaj sladkega?

Vsekakor ne smemo pozabiti na sladice, ki na praznični mizi vedno poskrbijo za piko na i. December je eden tistih mesecev v letu, ko marsikje diši po domači potici. A če časa – ali volje – za peko kraljice slovenskih praznikov nimamo, nam prav pride tudi nekaj idej iz Lidlove linije Deluxe. Poleg slastne orehove potice so med gurmanskimi izdelki zbrane še znamenite sladice z vsega sveta: ste za tiramisu, morda makrone prefinjenih okusov? Vam bolj diši baklava ali crème brûlée, bi morda izbrali profiterole s čokolado ali slano karamelo? Ko jih bomo zložili na praznično mizo, bo ta še bolj zasijala in razveselila naše male pomočnike, ki so nam pomagali pri praznični okrasitvi. Zraven jim ponudimo topel napitek.

Vedno se prileže tudi kaj sladkega. Foto: Lidl
Vedno se prileže tudi kaj sladkega. Foto: Lidl

Pijmo tisto, kar nam ustreza

Za najmlajše smo poskrbeli, zdaj pa pridejo na vrsti odrasli. In katero vino naj postrežemo za praznično okrašeno in lepo obloženo mizo? Naša znana poznavalka vinskega sveta Mira Šemić rada reče: »Pijmo, kar nam ustreza.« In še: »Če želite nekaj osnovnih napotkov za kombiniranje hrane in vina, bi bil splošni nasvet lahko: k lahki hrani gredo lahka vina, medtem ko k težji hrani raje ponudimo bolj korpulentna vina, torej takšna z večjim telesom – pa naj bodo bela ali rdeča.«ž

Za praznične trenutke, ki zbližujejo, so v Lidlu izbrali tako predjedi in glavne jedi kot tudi sladice. Foto: Lidl
Za praznične trenutke, ki zbližujejo, so v Lidlu izbrali tako predjedi in glavne jedi kot tudi sladice. Foto: Lidl

S čudovito ponudbo izdelkov Deluxe in Lidlovo vinsko ponudbo lahko pripravimo pravi gurmanski praznični ognjemet. Za začetek iz omare potegnemo najlepše krožnike in na enem ponudimo ribje jedi – dimljeni škotski losos v finih rezinah, lososov karpačo, dimljeno postrv, izbor sušijev in losos v listnatem testu. Na drugega lepo razporedimo nekaj za ljubitelje mesnin – pršut, goveji karpačo, premium paštete in mini salame, dodamo polnjeni sir brie. Narežemo še kruh z ocvirki, v kozarec pa nalijemo sivi pinot 2021 Vipolže iz kleti Benedetič. To vino iz Goriških brd bo prineslo arome in okuse po belem cvetju, vinogradniški breskvi, jabolčnem kompotu, hruški in ananasu. Vino je suho, srednjega telesa, lepe svežine in bo odlično spiralo močne okuse lososa in sušenih oziroma aromatičnih mesnin, pravi Mira Šemić.

Sivi pinot bo idealni spremljevalec tudi pri različnih testeninah. Foto: Lidl
Sivi pinot bo idealni spremljevalec tudi pri različnih testeninah. Foto: Lidl

Sivi pinot, ki smo ga ohladili na 7 do 8 stopinj Celzija, bo idealni spremljevalec tudi pri različnih testeninah. Premium polnjene sveže testenine postrežemo kot toplo predjed pred velikim mesnim finalom, ko na mizo prinesemo dišečo pečeno purico z zlatorjavo hrustljavo skorjico. Če smo za temno meso, v ponvi ali na žaru popečemo jelenje medaljone ali zrezke divjega prašiča. Popečemo do medium, srednje pečenega, da sredica ostane roza barve, saj tako uživamo v sočnem, okusnem mesu. Posebno ob temnem mesu purice ali jelenu in divjem prašiču v kozarec natočimo rubinasto, sočno vino Bordeaux AOP.

Posebno ob temnem mesu purice ali jelenu in divjem prašiču v kozarec natočimo rubinasto, sočno vino Bordeaux AOP. Foto: Lidl
Posebno ob temnem mesu purice ali jelenu in divjem prašiču v kozarec natočimo rubinasto, sočno vino Bordeaux AOP. Foto: Lidl

Francosko rdeče vino, ki ga serviramo pri 16 stopinjah, bo prineslo uglajenost v svežini ter okuse in arome temnega jagodičevja. Tanini so prepoznavni, a zreli in okrogli. Požirek tega pitnega vina bo naredil lepo sozvočje okusov s slastnim mesom. Tudi ko bomo siti zadovoljno obsedeli za mizo, pogovor lahko nadaljujemo ob tem vinu. In naši gostje se bodo strinjali, da so prijetna družba, predvsem pa vrhunska hrana in odlična vinska spremljava naredili ta večer nepozaben. Še posebej ker smo upoštevali nasvet vinske strokovnjakinje: »Ko se za mizo zbere pisana druščina, vedno izberemo všečno vino srednjega telesa, ki bo zadovoljilo različne okuse.«

Prva dama našega vinskega sveta Mira Šemić je v sodelovanju z Lidlom pripravila tudi seznam vin, ki jih priporoča, zraven pa so dodali številne zanimivosti o vinih in tem, kako jih lahko najbolj spretno kombiniramo z različnimi, tudi decembrskimi okusi.

 

Ministrica za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!


Naročnik oglasne vsebine je Lidl

Datum Objave: 18.12.2023 ob 06:12

Več iz te teme:

praznikiokrasitevdekoracijaLidl Deluxe

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja