To je nov projekt Janeza Bratovža, nad katerim boste navdušeni
Pretekli teden se je naše uredništvo mudilo v Logarski dolini. Odpeljali smo se v hotel Plesnik, kjer je eden najbolj znanih slovenskih chefov Janez Bratovž predstavil nov meni, ki tokrat ne bo postrežen v urbanem okolju, kot smo bili vajeni do sedaj. Že pred časom je namreč naznanil, da svojo kultno restavracijo JB predaja v roke mlajši generaciji, sam pa se je lotil novega projekta.
Zakaj Logarska dolina? »Zame je zelo pomembno, kakšen je človek,« nam je povedal ob dobrodošlici v hotelu Plesnik. »Če mi Martina ne bi bila všeč, tudi mene ne bi bilo tukaj.« S temi besedami je predstavil gospo Martino Plesnik, lastnico hotela z dolgo družinsko tradicijo, ki ga je povabila k sodelovanju. Logarska dolina že od nekdaj slovi po svoji čudoviti naravi in v zeleni oazi pod slapom so že pred stoletjem zatočišče pred mestnim vrvežem našli mnogi turisti, pa tudi svetovno znani obrazi. Pred časom je bil hotel moderno prenovljen, zdaj pa je čas, da dobi tudi novo kulinarično podobo.
Nova ekipa in tradicionalne sestavine
V udobju tople in izjemno domačne jedilnice smo lahko preizkusili kar 11 hodov jedi, v katerih je Bratovž združil svoje kulinarične spretnosti in lokalno tradicijo. Pri oblikovanju menija pa ni bil sam, temveč je sodeloval z mladim chefom Tomom Čoparjem, ki sedaj v Plesniku vodi kuharsko ekipo.
»V glavni vlogi so lokalne sestavine,« je meni predstavil chef Bratovž. »Pri vsaki kulinariki so te namreč najbolj pomembne. Sestavine v kuhinjo ne pridejo same, ampak jih je treba najti. Izjemno smo se potrudili, da smo najboljše poiskali v objemu te lepe doline,« je razložil.
Treba je priznati, da se je iskanje izplačalo, saj hotel Plesnik od sedaj naprej ponuja jedi, ki odražajo življenje lokalnega okolja, hkrati pa so pripravljene na izjemno profesionalnem nivoju. Čeprav bi jih lahko pripisali visoki kulinariki, krepko zadostijo lakoti po pohajkovanju na svežem zraku. Meni je raznolik in na njem vsak najde nekaj zase. Na žlico pa so servirane tudi zgodbe, ki jih je pisala zgodovina kultnega hotela. Gre namreč za moderen tvist jedi, ki jih je že pred drugo svetovno vojno tu stregla Marija Plesnik, babica in glavna kuharica hotelske kuhinje.
Biftek, ki so ga stregli pred drugo svetovno vojno
Poskusili smo njen slavni tatarski biftek, ki ga v dolini strežejo že od leta 1935, njegova posebnost pa je kapljica konjaka. Pa grušave žlinkrofe, tradicionalno solčavsko jed, štruklje iz Savinjske doline, planinske krompirjeve svaljke in hišni raviol z dimljeno postrvjo, ki jo hladno dimijo v domači kuhinji. Mehke telečje ličnice v rožmarinovi omaki so bile Janezova zamisel, Tom je pečen goveji hrbet po svoje zapeljal s tartufi v družbi domačih testenin. In gotovo nam ni treba posebej poudarjati, da je meso s pašnikov Logarske doline.
Po slanih jedeh pa je seveda čas tudi za sladko in v takšnem okolju seveda ne gre brez jabolčnega zavitka, ki je v Plesnikovi kuhinji postrežen z vaniljevo kremo, privoščite pa si lahko tudi sirčkovo tortico z lokalnimi borovnicami ali pa šik francosko rum babo, ki se kljub elegantnemu poreklu na Plesnikovem meniju počuti prav domače.