Odprta Kuhinja

Tuji supermarketi pri nas (I. del)

Tuji supermarketi pri nas
Odpri galerijo
A+   A-
Vas zanima, katere tuje supermarkete imamo v Sloveniji? In kakšne vse okuse lahko najdemo tam?

Nas je zanimalo – zato smo se podali na teren in v zadnjih tednih dodobra prečesali prodajne police z živili iz (bolj ali manj) oddaljenih držav. Nabralo se je za dve košarici zanimivosti. Druga porcija zato prihodnji teden.

Po rusko: od medenjakov do kaviarja

V Sloveniji, predvsem v prestolnici, je kar nekaj prodajaln, ki se osredotočajo na izdelke iz Rusije in njene okolice. Eno smo obiskali, v drugo pa poklicali. In izvedeli marsikaj zanimivega – tudi to, kakšne kaviarje vse imajo na zalogi. Najprej smo se od glavne ljubljanske avtobusne postaje odpravili proti Nami in nekako na pol poti zavili v trgovinico Hlebosol (Slovenska cesta 47).

To je ena od trgovinic, kjer je vselej kak kupec, in tisti kotiček v prestolnici, kjer boste brez dvoma lahko prisluhnili pogovoru v ruskem jeziku. Na policah je marsikaj: (brez)alkoholne pijače, sladki in slani prigrizki, oblati za medeno torto medovik, različni džemi (tudi vrtnični in figov iz Armenije), v sladkor vložene kosmulje, marinirane lubenice, konzerve s koščki puranjega mesa ... V hladilnikih so kaviarji, med njimi tudi iz ruskega jesetra in divjega lososa, v zamrzovalniku polnjene testenine vareniki, palačinke s skuto in še kaj. Privlačen je že pogled v izložbo trgovinice Hlebosol, kajti zapolnjena je s prozornimi predali, v katerih je na desetine bonbonov z napisi v cirilici.

Ruska trgovina Hlebosol na Slovenski cesti v Ljubljani.
Ruska trgovina Hlebosol na Slovenski cesti v Ljubljani.
V trgovini Hlebosol lahko kupimo tudi vložene lubenice.
V trgovini Hlebosol lahko kupimo tudi vložene lubenice.

V trgovini Miks (Hala A, BTC) pa nam je direktor Sergij Madžar pojasnil, da so prodajalno, v kateri so zbrali predvsem izdelke iz držav, ki so nastale po razpadu Sovjetske zveze, odprli konec leta 2019. »Imamo širok nabor bonbonov v rinfuzi, piškotov in medenjakov. Tu so različni sokovi, tudi brezov, paradižnikov in sok granatnega jabolka. Velika je izbira čajev, sibirskih zelišč, začimb, marmelad in pločevink. Imamo kaše in klobase, sire, fermentirano zelje, dimljene, sušene in zamrznjene ribe. Ponujamo originalno rusko in ukrajinsko vodko, vrhunske konjake iz Moldavije in Armenije, Gruzije, Azerbajdžana in drugo,« nas je naokoli popeljal Sergij Madžar in seveda omenil še kaviar – tega je v trgovini Miks na izbiro več vrst, saj sta tu tako črni in rdeči kot tudi kaviar polenovke, lososa in skuše.

V Trgovini Miks v BTC-ju (Hala A) najdemo prek 3000 izdelkov iz Rusije in njene okolice.
V Trgovini Miks v BTC-ju (Hala A) najdemo prek 3000 izdelkov iz Rusije in njene okolice.

Kam po ameriške prigrizke?

Ko smo se takole sprehajali med ruskimi dobrotami, smo pomislili, kje pa lahko kupimo kaj ameriškega. Hitro se je pokazalo, da je v Sloveniji nekaj spletnih trgovin, ki se ukvarjajo s prodajo ameriških živil, med katerimi prednjačijo sladki in slani prigrizki ter napitki.

Iz spletne trgovine Ameriške dobrote so nam pojasnili, da so oktobra 2022 začeli uvažati tuje izdelke. Zakaj? Ker so želeli kupcem pri nas omogočiti preprost, hiter in pester nakup izdelkov z drugega konca sveta: »Tudi sami smo veliki ljubitelji tujih dobrot, zato se trudimo, da je naša ponudba res zanimiva.«

Poleg ameriških izdelkov je v spletni trgovini, ki ima sedež v Mariboru, na voljo še nekaj angleških, nemških in kanadskih okusov, poleg katerih se znajdejo še posamezni japonski in tajski izdelki. In kakšno hrano lahko kupimo tu? Sladke, slane, kisle in pekoče prigrizke vseh vrst, različne pijače, prevladujejo pa različni čipsi, bonboni in čokoladice. Zanimiv se nam je takole na prvi pogled zdel denimo snickers z okusom jagode, hrustljavi slani obročki cheetos s pikantno zeleno čebulo ali pa zbirka kavnih kapsul, ki jih je navdihnila legendarna televizijska serija Prijatelji.

Ameriške dobrote lahko naročimo po spletu.
Ameriške dobrote lahko naročimo po spletu.

Korejska trgovina in kuharski tečaji

Skok v Korejo: zakonca Irgl, Radoslav in Sun Woo Chi, ki se je na prelomu stolet­ja iz Južne Koreje preselila v Slovenijo, sta leta 2019 odprla trgovino KJ Market. To je bila najprej spletna trgovina, nato sta med letoma 2021 in 2022 v Stražišču pri Kranju odprla manjšo korejsko restav­racijo, ki ji je bila priključena majhna prodajalna z izdelki iz tega dela Azije. Po selitvi v okolico Ljubljane se zakonca Irgl ukvarjata s prodajo korejskih izdelkov po spletu, poleg tega pripravljata kuharske tečaje, osredotočene na kulinariko te države.

»Prodajamo predvsem korejske in nekatere japonske izdelke,« nam je pojasnil Radoslav Irgl in naštel instantne korejske rezance ramen, tradicionalni korejski kimči domače proizvodnje, korejske omake in začimbe, riže in rezance, alge za kuhanje in takšne za suši, sojine omake in sezamovo olje, pa še kaj bi se našlo. »Največ zanimanja je za ramen, torej za instantne korejske rezance, in kimči – tega pripravljamo redno mesečno,« je dodal sogovornik.

A to še ni vse: zakonca Irgl od marca lani na Škofljici prirejata tudi kuharske tečaje. Trajajo tri do štiri ure, na njih pa vas Sun Woo Chi nauči, kako na preprost način pripravimo kimči ter tri ali štiri osnovne korejske jedi, kot so bulgogi (pečeno marinirano meso), chapche (korejski krompirjevi rezanci), korejske palačinke z zelenjavo ali kimčijem ter kimpap (riževe zvitke). Ravno februarja bosta izvedla še en tečaj, ki bo osredotočen na kimči. Na njem bosta prikazala pripravo treh različnih vrst te tradicionalne fermentirane jedi, v katero lahko poleg kitajskega zelja dodamo še česen, ingver, redkev daikon, mlado čebulo, soljene rakce, mleti korejski čili, riževo moko, ribjo omako, malo sadja (hruške, jabolka), kuhan sladki krompir ...

Izbor korejskih izdelkov iz spletne trgovine KJ Market.
Izbor korejskih izdelkov iz spletne trgovine KJ Market.
Radoslav in Sun Woo Cho Irgl vodita korejsko trgovino KJ Market in prirejata kuharske tečaje, osredotočene na korejsko kulinariko.
Radoslav in Sun Woo Cho Irgl vodita korejsko trgovino KJ Market in prirejata kuharske tečaje, osredotočene na korejsko kulinariko.
To je kimči, po katerem je v korejski trgovini KJ Market veliko povpraševanja.
To je kimči, po katerem je v korejski trgovini KJ Market veliko povpraševanja.

Mehi(čan)ka v Sloveniji

Še en unikaten tuji supermarket smo našli pri nas in to je mehiški El Merkadito. »Ta spletna trgovina obstaja že nekaj let. Med pandemijo sem živela v Nemčiji, veliko sem brskala po instagramu, kjer sem objavljala s kuhanem povezane vsebine, in opazila, da so v Evropi posamezne mehiške trgovine. Povezala sem se s trgovino El Merkadito in zanje pripravljala objave, ki so jih nato delili na družbenih omrežjih. Kmalu po začetku sodelovanja mi je tedanja lastnica rekla, da bo zaprla spletno trgovino, in tako sem se lani v začetku leta odločila, da jo prevzamem jaz,« je pojasnila mlada mehiška nutricionistka Pilar Santos.

Takole je pojasnila, zakaj se je odločila za ta korak: »Obožujem hrano, predvsem mehiško. Želela sem povezati oboje in ljudem pokazati, kako naredimo posamezne jedi iz mehiških sestavin, ki jih Slovenci morda niti še ne poznajo.« V spletni trgovini El Merkadito so tako zbrani predvsem mehiški izdelki, pa so tudi posamezni okusi iz Peruja, Kolumbije, Venezuele, Ekvadorja in Brazilije.

Takole je videti, ko se mehiška spletna trgovina El Merkadito predstavi na stojnici.
Takole je videti, ko se mehiška spletna trgovina El Merkadito predstavi na stojnici.

Izdelke iz mehiškega spletnega supermarketa, v katerem je trenutno 80 živil, naša sogovornica razdeli na dva dela: »Tu so sveže sestavine, potem pa imamo še konzervirana oziroma vložena živila. Če omenim samo nekaj izdelkov: posušen čili za pripravo pekočih omak, posebna (nikstamalizirana) bela in modra koruzna moka za domače tortilje, surovi kakav iz Kolumbije za pripravo vroče čokolade, kaktustovi listi za solate ali takose ... Ravno kaktusovi listi so po mojem mnenju res zanimiv izdelek, saj jih v Mehiki redno uporabljamo za prehrano, tu pa tako v Italiji kot na Hrvaškem in celo v okolici Pirana opažam podobne kaktuse, vendar nihče ne ve, da ima ta rastlina krasen, zelo blag okus. Prodajamo tudi že pripravljene pekoče omake iz Mehike, različna piva iz Kolumbije, Mehike, Venezuele in Peruja, že pripravljene tortilje, mehiške pekoče bonbone, kolumbijski čips iz platan in podobno.«

Med najbolj priljubljenimi pa so pri nas ti mehiški izdelki, še pojasni Pilar Santos: posušeni čiliji, tortilje iz bele koruzne moke, pekoče omake, posebna moka za tortilje in stiskalnica, s katero kroglice testa spremenimo v tortilje.

Pilar Santos, vodja spletne trgovine El Merkadito.
Pilar Santos, vodja spletne trgovine El Merkadito.

Fotografije: Špela Ankele, Ajda Mljač in arhiv supermarketov

Priporočamo še: Univerzalno kvašeno testo za najboljše pustno cvrtje

Datum Objave: 5.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

HlebosolTrgovina MiksAmeriške dobroteEl Merkadito

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.