Princeska in zrno graha

Foto: Thinkstock Photos

Ko vrtim stroke in poslušam, kako se zrna graha zakotrljajo v posodo v mojem naročju, ne mislim na nič, kar je čisto razkošje v teh informacij polnih časih.

Skoraj bi zamudila sezono graha. Najprej sem ga čakala, da dozori v škripajočih napetih strokih, nato sem ga bila vesela in že ga ni več. Grah je moja najljubša stroč-nica in edina zelenjava, ki jo zamrzujem. V zamrzovalnik mora po najhitrejši možni poti, od obiranja do shranjevanja naj mine kar najmanj časa. Le mlad in svež bo tudi čez nekaj mesecev še vedno takšen kot svež. Idealno je, da ga oberemo, zružimo in takoj spakiramo. Zreli in bolj trdi grahki niso najboljši za v skrinjo, zato pa odlični v omaki za sproti.

Zame je shranjevanje graha obredno dejanje. Sedim v vrtu s košaro in ga luščim do onemoglosti. Ne, sploh ne trpim, temu rečem grahova meditacija, po angleško peas meditation, kar se sliši podobno kot meditacija za mir (peace). Zrem v prazno, vrtim stroke in poslušam, kako se zrna zakotrljajo v posodo v mojem naročju.

»Le mlad in svež bo tudi čez nekaj mesecev še vedno takšen kot svež.«

Ob tem ne mislim na nič, kar je čisto razkošje v teh informacij polnih časih. Ko se naveličam tišine in praznine v glavi, začnem sestavljati recepte. Teh se nikoli ne naveličam kakor tudi graha ne. Kaj bom z grahom? Potrebujem ga za najboljši italijanski recept, to je risi e bisi, po naše rizibizi ali rižota z grahom.

Nepogrešljiv je za francosko solato, ki jo obožujem kot ljubiteljica majoneze na sto načinov. Zgodi se, da graha kdaj zmanjka v zamrzovalniku in zelo nerada, pa vendar kupim vloženega. Ni primerjave. Moja zaloga pa je najpomembnejša za indijske recepte. Indijska kuhinja mi je zelo pri srcu, zato ne smem nikoli ostati brez graha, ki ga njihovi recepti kar pogosto navajajo med sestavinami.

Aloo matar korma je jed, ki je idealna za presežek graha, prenese tudi prezrelega, saj se dolgo in počasi kuha v zelo aromatičnih začimbah. Ostrino čilija ublažita mlad krompir in kokos, okus pa se najlepše poveže z dišečim basmati rižem. Grah je prav tako nepogrešljiv, kadar pečem samose, žepke, nadevane z grahom in krompirjem. Potem je tu še upma, južnoindijski zajtrk iz zdroba, ingverja in graha.

Prva poletna razglednica je že napisana – pošiljam vam lepe pozdrave izpod hruške, kjer ružim grah za v skrinjo.

Besedilo: Beba Splichal

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.