Robin Food: nov diskont v Ljubljani, ki skrbi za boljši jutri (in najnižje cene)

Včeraj se je v Ljubljani, na Celovški cesti 111b odprla čisto posebna trgovina. Takšna, ki deluje z dobrim namenom in skrbi za boljši jutri.

RobinFood je trgovina, ki si je upravičeno nadela takšno ime. Zraven Kina Šiška bomo namreč od zdaj naprej lahko kupovali izdelke, ki so jih praktično rešili pred uničenjem, pa čeprav gre za popolnoma neoporečne izdelke s še vedno veljavnim rokom uporabe. Glavna prednost? »Cene v trgovini so in bodo nepremagljive, v povprečju pol cenejše,« pravi idejni vodja Robin Fooda, Dalibor Matijević, s katerim smo se pogovorili o problematiki zavržene hrane, odnosu proizvajalcev in seveda o njegovem pogumnem projektu.

Kaj vas je pripeljalo do trgovine Robin Food? 

Vse skupaj se je nekako pričelo odvijati leta 2015, pisal se je mesec marec, ko sem se spoznal s problematiko zavržene hrane ter tem, kakšen je splošen postopek v prehrambeni verigi. Začeli smo z izdelavo spletne borze za odprodajo presežkov hrane poslovnim subjektom, dve leti kasneje pa se je rodila ideja Robin Fooda, ki daje veliko končnim potrošnikom in malce manj poslovnim subjektom.

Obstaja kaj podobnega v tujini?

V tujini je kar nekaj podobnih praks, zelo dobro sprejetih ter že utečenih, žanjejo uspehe. Pri nas te še vedno gledajo malce postrani, lahko pa rečem, da smo pionirji v regiji, kar se tiče inovacij v prehrambenem sektorju.

Komu je trgovina namenjena?

Trgovina je namenjena vsakomur, odprti smo za vse, verjamemo pa, da bo račun razveselil še posebno tiste, ki imajo trenutno zelo malo ali nič in želijo imeti več.

Hrano od izdelovalcev odkupujete (ne dobite). Kako ti sprejmejo vašo idejo? Vam pridejo naproti ali so neomajni pri svojih pogojih?

Tako je, hrano odkupujemo, v kolikor gre za donacijo, je to le dan pred pretekom roka, takšne izdelke pa tudi mi namenjamo naprej brezplačno, preko našega sistema donacij. Dobavitelji sprejemajo idejo, projekt jim je vsekakor koristen in všeč, saj omogočamo nov prodajni kanal, katerih je vse manj za odprodajo viškov. Še vedno pa so precej togi pri svojih pogojih in zalogo za nas ravnajo enako kot tisto svežo, kar se tiče roka plačila.

Boste v trgovini imeli stalno ponudbo? Kaj vse bomo našli na vaših policah?

Stalna ponudba bo le na določenih izdelkih, tistih osnovnih (pakiran kruh, jajca, mleko, olje, testenine …), preostala ponudba pa bo krožila (na teden ali dva) in imela nepremagljive cene (še vedno pa bodo izdelki znotraj roka trajanja). V ponudbe nameravamo vključiti tudi neživilski program, kot so zobne paste, praški, kozmetika in drugi tovrstni izdelki. Pustimo času čas in naj vas presenetimo v prihodnjih tednih, zagotovo boste lahko nekoga praznično obdarili ter tudi sebi kupili kaj več.

Dnevno zavržemo ogromne količine hrane. Imate za naše bralce kakšen nasvet, kako je zavreči manj? Poleg tega seveda, da kupujejo v vaši trgovini.

Skoraj enako razmerje zavržene hrane je v gospodinjstvih, se pravi v vaši kuhinji, zato moramo biti racionalni pri uporabi živil iz hladilnika in izven, tako pri hrambi (način pakiranja zelenjave), postavitvi na police v hladilniku. V ospredje dajte tista živila, ki imajo krajši rok uporabe. Pozanimajte se, kaj sploh pomeni rok uporabe, razumno okušajte in se na podlagi okušanja in videnja odločite, ali je izdelek za smeti ali ne. Velikokrat se odločimo, da izdelek ni več za uživanje ravno zaradi poteka roka uporabe, čeprav je bil pravilno shranjen in še zaprt. Bodite kreativni in uporabite cela živila, predvsem iz tistih delov sadja in zelenjave, ki jih ponavadi ne porabite, lahko ustvarjate drugačne obroke. Vzamite si čas, uživajte v pripravi in tako manj mečite stran.

Fotografije: Leon Vidic

Preberite še: Mestni hladilniki, ki zmanjšujejo količino zavržene hrane

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana