Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Poglej galerijo
11 Fotografij
Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (2. del)

Spoznavamo Davorja Podbevška in njegovo zgodbo o uspehu.

Deset edinstvenih okusov

Danes Davor soli meša v svojem laboratoriju. »To je moj atelje. V njem razvijam nove okuse, uživam in včasih sem tu kar cele dneve. Sploh na začetku sem vstajal ob štirih zjutraj in delal do sončnega zahoda in še dlje,« začetke opiše Primorec, ki je ponosen na svoje delo. Barba soli odlikuje deset domiselnih kombinacij okusov. Ročno izdelane soli z začimbami sestavljajo nejodirana nerafinirana morska sol, mleta zelišča in druge sestavine lokalne pridelave.

»Teh deset okusov sem razvijal dobrih pet let in kupiti jih je mogoče pri meni. Pridružil se jim je tudi gourmet in exclusive program, ki ga pripravim po naročilu,« v nekaj besedah razloži Davor Podbevšek in omeni, da je nedavno ustvarjal do pozne nočne ure. »Rodilo se je pet novih okusov. Te soli iz linije gourmet pripravljam samo za restavracije. Okusi naj ostanejo skrivnost, lahko pa povem, da so bili navdih stari časi, ko je sol veljala za zlato. Okusi so minimalistični in s samo eno sestavino, ki pa je zelo posebna,« skrivnostno doda Davor, ponosen tudi na okus, ki ga je ustvaril pred časom, cabernet sauvignon s solnim cvetom. Ker verjame v kakovost svojih izdelkov, izbira le najboljše sestavine. »Le tako lahko ustvarim vrhunski izdelek. Zato tudi veliko sodelujem z lokalnimi dobavitelji, prodajalci in gostinci. Verjamem v povezovanje in si želim sodelovanja na lokalni ravni,« iskreno pove zgovorni Koprčan.

Oplemeniten okus

»Barba soli se uporabljajo za piko na i. Oplemenitijo okus hrane in ji dodajo prav posebno noto. So vsestranske, zato jih lahko kombiniramo k različnim jedem,« pove. »K ribam priporočam tisto z limono. Dimljena sol je primerna zlasti za rdeče meso in meso na žaru, seveda pa se lahko uporablja tudi pri tuni, lososu ali postrvi. Zelena sol z desetimi začimbami in zelišči lahko popestri govejo juho, rižoto, špagete ali umešana jajčka in pečeni krompirček … neskončno je možnosti,« doda podjetnik, čigar sol uporabljajo številni domači in tuji kuharji. Nerad se hvali, a vseeno ponos­no pritrdi, da jih je precej: »Barba je slovenska in uporablja jo veliko slovenskih chefov. Zelo me veseli, da mojo sol radi vkomponirajo v svoje jedi. Nekateri celo pravijo, da si brez nje ne morejo več zamisliti končnega krožnika.« Prav tako pa je izjemno zadovoljen, ker so njegovo kakovostno sol začeli prepoznavati tudi v tujini. »Trg se nam odpira, toda stopamo počasi in zagotovo,« je odločen.

Besedilo in foto: Mankica Kranjec

Preverite še: Sam svoj mojster mlečnih dobrot

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.