Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Poglej galerijo
5 Fotografij
Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Foto: Mankica Kranjec

Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Foto: Mankica Kranjec

Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Foto: Mankica Kranjec

Ščepec Barba soli za piko na i (1. del)

Foto: Mankica Kranjec

Davor Podbevšek verjame v pregovor, da je ljubezen brez poljubov kot kruh brez soli. Ročno pripravljene mešanice soli z okusi, ki nastajajo v njegovem ateljeju, so postale obvezen dodatek v kuhinji marsikaterega slovenskega chefa.

Ko se usedeva pred njegov Barba market v Kopru, odpre pokrovčke steklenih posodic in mi ponudi ščepec soli, ki jo je ustvaril z ljubeznijo. »Za boljši okus,« se nasmehne. O svoji kulinarični zgodbi, ki se je začela poleti 2010, rad govori. »Z ženo Saro sva se nekega nedeljskega popoldneva znašla pred praznim hladilnikom. Testeninam sva dodala mešanico soli in nekaj domačih zelišč. Uh, kako dobro kosilo sva si pripravila!« pove.

Mešanje soli in začimb je bilo sprva njun gurmanski hobi. »Všeč se nama je bilo igrati z aromami in okusi. K sebi domov sva večkrat povabila prijatelje, jim skuhala večerjo in jo ponudila obogateno s soljo, ki sva jo pripravila. Najlepša nagrada je bila, ko so bili navdušeni nad okusom. Vse več jih je sol želelo uporabljati tudi v svoji kuhinji in tako se je pravzaprav začelo,« je zgovoren Davor. Prva solna čarovnija, ki jo je ustvaril, je vsebovala preproste sestavine. »Soli sem dodal olupke posušene biolimone, poper in žajbelj. Bila je preprosta mešanica za enkraten začetek,« nadaljuje.

Sol spoštuje

»Potem pa je Sara zanosila in rodila sta se nama Kaja in Dan. Takrat se je v meni prebudilo nekaj novega. Posebna ljubezen, skrb in občudovanje. Začutil sem, da sem jaz tisti, ki moram poskrbeti za svojo družino,« pove Davor. Po rojstvu dvojčkov se je odločil, da bo več časa preživel z družino in se posvetil delu, ki ga ima zares rad. Zato je svojo tedanjo službo v italijanskem finančnem podjetju po šestih letih pustil in stopil na neznano pot. »Vedel sem, da želim nekaj novega. Z ženo sva zagnala lastno linijo in rodilo se je najino podjet­je. Nikoli si nisem predstavljal, da bom prišel tako daleč, in na podjetje sem zelo ponosen,« razloži 42-letnik, ki priznava, da so bili začetki težki in da je njuna podjetniška pot še vedno polna izzivov.

Ko je pred dvema letoma v središču Kopra odprl trgovinico, polno slovenskih izdelkov, si, skratka, še mislil ni, da bo že naslednjo zimo postal eden najus­pešnejših med izbranimi dvanajstimi podjetniki projekta Štartaj, Slovenija. Dobil je enkratno priložnost za sodelovanje z eno največjih trgovskih verig pri nas, kar je bila odlična odskočna deska za njegov posel.

Na začetku je večino svojega časa preživel v improviziranem laboratoriju v kuhinji, kjer je mešal sol. »Vaja dela mojstra in jaz sem dober dokaz, da je res tako. Sem samouk in vse, kar sem ustvaril, je nastalo, ker sem imel željo po igranju,« razkrije prijetni sogovornik in doda, da se še vedno uči. »Morda bo slišati malce nenavadno, a ko sem v svoji delavnici, se o soli še vedno učim, jo ves čas pokušam, gledam in se z njo tudi pogovarjam.« Delo s soljo je po njegovem prava umetnost.

Zelo jo spoštuje. »V zgodovini je imela veliko vrednost. Bila je sveta in mnogi so verjeli, da je darilo bogov. V Egiptu je bila glavno menjalno sredstvo, v grško-rimskem svetu pa je pomenila duhovitost in modrost. V času srednjega veka je bila sol najpomembnejše tržno blago. Veljalo je, da tam, kjer imajo sol, cvetita tudi trgovina in promet. Uporabljali so jo za konzerviranje, bila pa je tudi pomemben del obredov, šeg in navad narodov po vsem svetu,« pripoveduje sogovornik, ki meni, da je sol tudi stoletja pozneje pomemben del vsakdanjega življenja.

Besedilo in foto: Mankica Kranjec

Berite dalje >>

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.