Odprta Kuhinja

Spektakularni vzpon piškotov speculaas

Piškoti speculaas (Foto: Leonhard KraisserGetty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Keksi, ki jih poznamo tudi pri nas, to zimo doživljajo pravi preporod, saj jih srečujemo marsikje.

Verjetno se piškotov speculaas že iz otroštva spomnimo prav vsi. Nanje smo v začetku leta pomislili tudi v naši redakciji, kajti zdi se, da to zimo doživljajo pravi preporod. V trgovinah smo opazili namaze in čokolade, ki jih je navdihnil ta okus, na spletu pa našli številne recepte, ki jih vključujejo. V eni od slovenskih butičnih pekarn to zimo pečejo celo krofe, dopolnjene z omenjenimi piškotki.

Prevladuje cimet

A najprej na kratko o tem, od kod ti izhajajo. Morda so vas že v ranih letih spominjali na Nizozemsko in okolico, saj so na nekatere odtisnjeni mlini na veter. In niste se zmotili, kajti doma so prav tam, v Belgiji in na Nizozemskem, kjer so jih pekli ob porokah, sejmih in tudi za Miklavža. Za piškote speculaas je značilno, da se v testu pojavijo mleti ali na lističe narezani mandlji, tu pa je še mešanica zimskih začimb, med katerimi prevladuje cimet. Preostalih začimb je približno petina, zajemajo pa tako nariban muškatni orešček kot tudi klinčke, ingver, kardamom in poper. Te piškote so začeli izdelovati v 17. stoletju, ko so iz tujih dežel v Evropo začele v polnem zamahu potovati omenjene začimbe. Pa še nekaj je značilno za piškote speculaas, in to je tanka ter sploščena oblika, ki posnema silhueto visokih in ožjih hiš, tudi mlinov. Spotoma: ime izhaja iz starinske nizozemske besede speculatie, ki označuje željo oziroma užitek.

Poznajo jih še v Luksemburgu, na severu Francije in v zahodni Nemčiji, hkrati pa so dobro znani tudi pri nas. Zakaj? Ker so jih pred več kot 100 leti začeli proizvajati v hrvaški tovarni sladkih in slanih prigrizkov Koestlin, kjer nam je Sanja Kelava pojasnila, da te piškote izdelujejo po originalnem nizozemskem receptu. Kot je dodala, se pozimi o njih res veliko govori, predvsem zaradi božičnih začimb, s katerimi so dopolnjeni: »Lahko pa vam potrdimo, da ti piškoti niso samo zimski izdelek, saj kupci po njih segajo vse leto.«

Piškoti speculaas so dobro znani tudi v naših krajih, saj jih že več kot stoletje proizvaja hrvaška tovarna Koestlin. FOTO: Arhiv Koestlin
Piškoti speculaas so dobro znani tudi v naših krajih, saj jih že več kot stoletje proizvaja hrvaška tovarna Koestlin. FOTO: Arhiv Koestlin

Zdaj vsi govorijo o njih

No, in ti piškoti so to zimo začeli doživljati pravi preporod. Na policah trgovin so se v zadnjem obdobju začeli pojavljati še čokoladni namazi z omenjenim imenom, na spletu pa so začele vznikati domače verzije receptov za tovrstne, s cimetom bogato odišavljene namaze. Veliko je tudi receptov, kako te piškote preleviti v različne sladice, denimo v za zalogaj velike kroglice, privlačno oblite s čokolado.

Na družbenih omrežjih je pred nekaj tedni nanje spomnila tudi kuharska dama Nigella Lawson in zraven pripisala, da so to pravzaprav veličastni ingverjevi piškoti, ki jih naravnost obožuje: »Nekonvencionalno, vem – jem jih skupaj z močnim, tršim sirom.«

Krofi s piškoti speculaas iz kranjske pekarne Androžarna FOTO: Andraž Bajželj
Krofi s piškoti speculaas iz kranjske pekarne Androžarna FOTO: Andraž Bajželj

Idejo, da bi jih vključil v svoje pekovske dobrote, pa je pred kratkim dobil inovativni gorenjski pek Andraž Bajželj, ki v svoji pekarni Androžarna na obrobju Kranja ustvarja slane in sladke dobrote z drožmi. Decembrskemu krofu je dodal nadev, odišavljen s cimetom in preostalimi zimskimi začimbami, sladico pa je bogato oblil s sladkim prelivom, na katerega je nalepil pomanjšano različico piškotka. »Ko smo razmišljali o prazničnih okusih, smo pomislili na cimet in kmalu zatem smo misel podaljšali do piškotov speculaas, za katere je značilna ravno ta začimba,« je pojasnil.

Pa še nekaj je zanimivo: na našem kuharskem portalu Odprta kuhinja je bil med najbolj branimi recepti lani ravno tisti, ki je zajemal piškote speculaas. Naša spletna urednica Mateja Delakorda jih je zdrobila in spremenila v tortno dno, na katero je dodala svilnato kremast nadev ter jabolčni preliv. Nastala je fenomenalna torta sneguljčica, ki smo jo izbrali za sladico tega tedna. 

Če slavne piškote zmeljemo in jim dodamo še preostale sestavine, dobimo imenitno začinjene kroglice. FOTO: Midva Kuhava
Če slavne piškote zmeljemo in jim dodamo še preostale sestavine, dobimo imenitno začinjene kroglice. FOTO: Midva Kuhava

Priporočamo še: Najboljši rižev narastek (VIDEO)

Datum Objave: 11.1.2025 ob 08:01

Več iz te teme:

piškoti speculaasingverjevi piškoticimet

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.