TOP ideje za božični zajtrk
Ta bo res bogat, saj smo zanj v odlični Lidlovi Deluxe ponudbi z lahkoto izbrali izvrstne dobrote za vsak okus: nekaj morskega, nekaj mesnega, različne sire, hladne in tople jedi, ki jih bomo lahko sproti pripravili. Ko bomo odprli darila, se bomo posedli za bogato obloženo mizo in se poigrali z okusi.
Ljubiteljem lososa ponudimo rezine dimljenega škotskega ali norveškega – lepo je narezan in z lahkoto ga zložimo na krožnik. Zanimivo ju bo primerjati. Škotskega redko zasledimo v naših trgovinah in je pri marsikaterem gurmanu bolj cenjen kot norveški; prvi ima izrazito nežno, mehko in masleno meso ter je ulovljen ali vzgojen v škotskih mrzlih morskih ali jezerskih vodah, za dimljenje uporabljajo les starih hrastovih sodov, v katerih je zorel škotski viski, tako da ima bolj mil in poseben vonj, norveški pa bolj izrazito dimno aromo in okus. Oba spadata v kategorijo atlantskih lososov in ju uvrščamo med zelo zdravo hrano s kakovostnimi beljakovinami in maščobnimi kislinami omega 3.
Pripravimo zanimiv mesni izbor: kraški pršut, zorjen najmanj 16 mesecev, blagi parmski pršut, bogati španski serrano gran reserva pršut, pršut oreškastega okusa, pridelan iz španskih belih svinj, dodajmo aromatični pršut s posipom iz tartufov. Lahko bomo ugotavljali, katera barva mesnine nam je bolj všeč in kateri okus nas bolj prevzame – pršut krajšega zorenja, manj slan, ali serrano, ki ga zorijo do 48 mesecev, s čimer pridobi večjo slanost. Ob njem ponudimo različne olive s papriko in česnom ali sirom, vložene kumarice, kapre v vinskem kisu. Ne pozabimo na beli kruh ali hrustljave bagete, ki bodo tudi odlična podlaga za različne paštete.
Lahko se odločimo za izbor devetih paštet, s pečenim mesom, čemažem, gosjimi jetri, mandlji, šunko itd., ali odlične 200-gramske mazljive paštete polnega, bogatega okusa – bruselsko s camembertom ali takšno iz piščančjih jeter z vinom madeira. Vse so prave poslastice in cenovno zelo ugodne. Če kdo ne je svinjine, ponudimo slastne rezine govejega karpača, ki jih bomo položili na pest narezanih listov belgijskega radiča ali prijetno grenko rukolo ter pokapljali z oljčnim oljem, posolili in potresli s parmezanom. Na isti način bomo postregli bresaolo, tanke rezine okusne 2–3 mesece na zraku posušene govedine brez maščobe. Da se ne bi sprehajali samo po tujih okusih, pripravimo še krožnik tipičnih slovenskih suhomesnih dobrot; posebnost Prlekije je prleška tünka, nemastno pečeno svinjsko meso, obdano s tünko (mleto obarjeno slanino). Na praznik pozabimo na dieto in narežimo primorski kraški zašinek, sušeni svinjski vrat brez kosti, lepo marmoriran z maščobo, ki je nosilec značilnega bogatega okusa in vonja. Domači sušeni želodec je ploščat, stisnjen želodec, napolnjen s kosi izbranega svinjskega mesa. Sušen je na zraku in zorjen na plemeniti plesni, s tem pa močnega in polnega okusa.
Z Lidlovo pomočjo z lahkoto pripravimo sirno ploščo, od lahkotne mocarele in kremozne stracciatelle di bufala, švicarskega sira tete de moine (menihove glave) do camemberta, bria, kremnega sira iz Normandije, angleškega čedarja, aromatičnega roqueforta z modro plesnijo, 40 mesecev zorjenega parmiggiana reggiana itd.
Otrokom vsi ti močni okusi mesnin ali sirov s plesnijo najbrž ne bodo ravno po volji, zato ponujamo odlično in hitro rešitev, ki jim bo najbrž zelo všeč. Iz programa zamrznjenih jedi smo si priskrbeli različne pice – od margerite do pice s salamo ali s figami in sirom, bianca je denimo s kuhanim pršutom in omako iz črnih tartufov. Za vsako poglejte navodilo za pripravo. Otroci bodo navdušeni nad hrustljavo in več kot okusno pinso z mocarelo in rukolo ali tisto s šunko. Lepo zapečena in hrustljava bo mamila tudi marsikaterega odraslega.
Na koncu seveda še nekaj sladkega. Izbira je prebogata, mandlji, obliti s čokolado, makroni, maslene karamele, čokoladni piškoti brez glutena, crème brûlée, tiramisu v kozarčku, širok izbor zamrznjenih tort, profiteroli, suho sadje v čokoladi … Ne bomo mogli vsega pojesti.
Lepe in bogate praznike boste sebi in najbližjim pričarali brez velikega truda.
Avtorica: Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija