V tej restavraciji so kuharje zamenjali roboti

Bi si pred desetimi leti lahko predstavljali, da vam bo kosilo pripravil robot?

Dolgo časa so se roboti pojavljali le v risankah in znanstveno fantastičnih filmih, danes pa se vozijo po naših domovih, sesajo prah in kosijo travo tudi v resničnem življenju. Pametni pomočniki pa ne pomagajo več le pri pospravljanju in drugih hišnih opravilih, temveč so se naučili celo kuhati.

V spodnjem videu spoznajte Flippyja, robota, ki je zaposlen v restavraciji CaliBurger v Kaliforniji. Razvit je bil za pomoč v kuhinji in svojo službo vestno opravlja že eno leto. Njegova glavna zadolžitev je obračanje pleskavic za sočne burgerje, kot pravi časnik Mirror, pa mu gre delo tako dobro od (mehanskih) rok, da je postal prava grožnja gostinskim delavcem.

Slednje zaenkrat sicer še varuje visoka cena robota, saj takšen model kot je Flippy stane kar 45 000 funtov, a v prihodnosti vsekakor lahko pričakujemo porast zaposlovanja robotov, ki bodo kmalu pričeli izpodrivati človeške delavce.

Kuharski robot z vgrajeno kamero in različnimi senzorji namreč lahko povsem natančno oceni, kako pečeni so burgerji, razlikuje pa lahko tudi med različnimi vrstami mesa in kruha. Sam zna pravilno oceniti čas, kdaj je pleskavico treba obrniti, zaradi njegove intuitivnosti pa v kuhinji ne potrebuje nobene pomoči.

Flippy je zaenkrat prvi, ki je v kuhinji zamenjal običajne kuharje, zgoraj omenjena veriga restavracij pa že načrtuje povečanje števila robotskih pomočnikov. Kaj pa vi, bi poizkusili burger, ki vam ga pripravi elektronsko vodena roka?

Preberite še: Prihodnost hrane: Gojeno meso bi lahko rešilo več kot le življenje živali

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana